Dýňová polévka
Dnes pro vás máme recept na dýňovou polévku. Dýňová sezóna je v plném proudu a navíc pro vás tento týden připravuje recepty paní Mančo Toidze, která se svou rodinou provozuje v Praze restauraci s názvem Polévkárna. Tak zkuste gruzínskou variantu klasické dýňové polévky.
Suroviny:
2 dýně Hokkaido
2 mrkve
půl kg cibule
2 dl olivového oleje
100g čerstvého koriandru
lžíce čerstvého zázvoru
lžička černého pepře
jablečný ocet
2 litry vody
Postup:
1. Na olivovém oleji osmažte cibulku, přidejte mrkev a dýni.
2. Po deseti minutách přilijte vodu a vařte dalších 30 minut.
3. Na závěr celou polévku rozmixujte, přidáme koriandr, mletý zázvor a podle chuti jablečný ocet.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.