Hovězí kýta s neobvyklou rajskou omáčkou a žemlovoperníkovými noky
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík rád spojuje prvky moderní gastronomie s tradičními krajovými recepturami. Dnes připravil recept na neobvyklou rajskou omáčku a neobvyklé noky.
Suroviny:
500g hovězí kýty
300g mrkve, celeru a petržele
1 cibule
sůl, pepř
olej
100g rajského protlaku
půl litru hovězího vývaru
50g malin
1 citron
50g červené řepy
50g sušených švestek
50g cukru
4 hřebíčky, 1 skořice
hladká mouka podle potřeby
Postup:
1. Hovězí kýtu osolte, opepřete a opečte na oleji ze všech stran dozlatova. Vyjměte a přidejte kousek másla.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, pak přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
3. Přidejte rajský protlak, orestujte s hřebíčkem a celou skořicí, podlijte vývarem.
4. Přidejte maso, maliny, švestky, citron a červenou řepu nakrájenou na kousky. Pomalu duste doměkka.
5. Hotové maso vyjměte a omáčku přeceďte. Podle potřeby dohustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Povařte 15 minut a dochuťte solí, pepřem a cukrem.
Žemlovoperníkové noky:
500g toast
2 vejce
100ml mléka
sůl, perníkové koření
Postup:
1. Toast nakrájejte na kostičky.
2. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.
3. Žloutky smíchejte s mlékem, promíchejte s nakrájeným toastem a perníkovým kořením, osolte a nakonec pomalu smíchejte s vyšlehanými bílky. Pomocí dvou lžic vytvarujte noky.
4. Vařte v páře 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.