Hovězí líčka s bramborovým pyré a máslovou karotkou
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař restaurace Vidličky a nože Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 4 porce:
1kg hovězích líček
300 ml červeného vína
200 g rajčatového protlaku
1 kg kořenové zeleniny
200 g cibule
1 kg brambor
200 g másla
100 g cukru
divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
snítka tymiánu
sůl
olej
Postup:
1. Očištěnou kořenovou zeleninu s cibulí a divokým kořením orestujte na oleji dozlatova, přidejte protlak, mírně zarestujte a vložte očištěná hovězí líčka. Zalijte červeným vínem a duste doměkka.
2. Líčka vyjměte, zeleninu rozmixujte a propasírujte zpět na maso.
3. Uvařené brambory rozmačkejte s máslem do hladkého pyré. Mrkev na plátky poduste na másle se špetkou soli a cukru.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.