Jahodový džem
Pokud jste někdy vyráběli džem, tak asi víte, že se obvykle používá želírovací cukr. Ale zkuste změnu - použijte citrusový pektin jako to dělají v kuchyni kavárny a bistra Nebespán v Kašperských horách. Váš džem získá naprosto skvělou, ničím nerušenou chuť ovoce.
Suroviny:
2 kg jahod
20 g citrusového pektinu
1 kg cukru
1 citron
Postup:
1. Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat. 3/4 jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se začne tvořit pěna, kterou odebírejte odpěňovačkou.
2. Mezitím pečlivě smíchejte v misce cukr s citrusovým pektinem. To je velmi důležité, aby se vám nevytvořily hrudky, které byste už nebyli schopní rozmíchat. Jakmile jahody bublají, vsypte za stálého míchání cukr s pektinem. Pečlivě rozmíchejte.
3. Zbylou 1/4 jahod nakrájejte na čtvrtky a vsypte do směsi. Pěnu odebírejte odpěňovačkou. Buďte trpěliví, pěna by vám mohla způsobit zkažení džemu. Jakmile je džem víceméně bez pěny, je hotový.
4. Ještě horký džem vlijte do vymytých skleniček, uzavřete pečlivě vymytým víčkem a obraťte víčkem dolů.
5. Džemy můžete ještě sterilovat v troubě v pekáči naplněné do 1/3 vodou na teplotu cca 75 stupňů, asi 20 minut, ale není to nutné, pokud jste směs vlili do lahviček opravdu horkou.
6. Uchovávejte na chladnějším a tmavším místě.
Poznámka:
Nebojte se použít citrusový pektin namísto běžného želírovacího cukru. Váš džem získá naprosto skvělou chuť jahod. Přírodní citrusový pektin je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO.
Citrusový pektin je zahušťovadlo, není konzervant! Nicméně marmelády vám vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě, ale pokuste se, aby doba mezi sesbíráním jahod a jejich zpracováním byla co nejkratší, na chuti je to poznat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.