Jahodový džem
Pokud jste někdy vyráběli džem, tak asi víte, že se obvykle používá želírovací cukr. Ale zkuste změnu - použijte citrusový pektin jako to dělají v kuchyni kavárny a bistra Nebespán v Kašperských horách. Váš džem získá naprosto skvělou, ničím nerušenou chuť ovoce.
Suroviny:
2 kg jahod
20 g citrusového pektinu
1 kg cukru
1 citron
Postup:
1. Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat. 3/4 jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se začne tvořit pěna, kterou odebírejte odpěňovačkou.
2. Mezitím pečlivě smíchejte v misce cukr s citrusovým pektinem. To je velmi důležité, aby se vám nevytvořily hrudky, které byste už nebyli schopní rozmíchat. Jakmile jahody bublají, vsypte za stálého míchání cukr s pektinem. Pečlivě rozmíchejte.
3. Zbylou 1/4 jahod nakrájejte na čtvrtky a vsypte do směsi. Pěnu odebírejte odpěňovačkou. Buďte trpěliví, pěna by vám mohla způsobit zkažení džemu. Jakmile je džem víceméně bez pěny, je hotový.
4. Ještě horký džem vlijte do vymytých skleniček, uzavřete pečlivě vymytým víčkem a obraťte víčkem dolů.
5. Džemy můžete ještě sterilovat v troubě v pekáči naplněné do 1/3 vodou na teplotu cca 75 stupňů, asi 20 minut, ale není to nutné, pokud jste směs vlili do lahviček opravdu horkou.
6. Uchovávejte na chladnějším a tmavším místě.
Poznámka:
Nebojte se použít citrusový pektin namísto běžného želírovacího cukru. Váš džem získá naprosto skvělou chuť jahod. Přírodní citrusový pektin je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO.
Citrusový pektin je zahušťovadlo, není konzervant! Nicméně marmelády vám vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě, ale pokuste se, aby doba mezi sesbíráním jahod a jejich zpracováním byla co nejkratší, na chuti je to poznat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.