Kopřivové pohankoto
Pohanka je mimo jiné známá tím, že má zahřívající účinek. Zkuste si z ní na radu odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové z Lifefoodu připravit jídlo zvané pohankoto.
Suroviny:
velká dvouhrst mladých kopřivových výhonků
šálek bio světlé loupané pohanky kroupy (tmavá je termicky loupaná a na tento pokrm se nehodí)
bio panenský olivový olej
bio sojová omáčka Tamari
Postup:
1. Pohanku večer namočte do studené vody, ráno slijte a propláchněte na sítku. Buď můžete několikrát denně proplachovat, dokud nezačne klíčit, nebo hned použít.
2. V čisté lokalitě nasbírejte mladé výhonky kopřiv, opláchněte a vložte do misky. Zakapejte olivovým olejem a sójovou omáčkou. Promíchejte tak, aby byly lístky dobře zamarinované a nechte alespoň 2 hodiny odležet.
3. Namarinované kopřivy nasekejte na menší kousky a vmíchejte i s marinádou do pohanky. Můžete ozdobit klíčky a rajčátky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.