Kopřivové pohankoto

Pohanka je mimo jiné známá tím, že má zahřívající účinek. Zkuste si z ní na radu odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové z Lifefoodu připravit jídlo zvané pohankoto.

Suroviny:

velká dvouhrst mladých kopřivových výhonků
šálek bio světlé loupané pohanky kroupy (tmavá je termicky loupaná a na tento pokrm se nehodí)
bio panenský olivový olej
bio sojová omáčka Tamari

Postup:

1. Pohanku večer namočte do studené vody, ráno slijte a propláchněte na sítku. Buď můžete několikrát denně proplachovat, dokud nezačne klíčit, nebo hned použít.

2. V čisté lokalitě nasbírejte mladé výhonky kopřiv, opláchněte a vložte do misky. Zakapejte olivovým olejem a sójovou omáčkou. Promíchejte tak, aby byly lístky dobře zamarinované a nechte alespoň 2 hodiny odležet.

3. Namarinované kopřivy nasekejte na menší kousky a vmíchejte i s marinádou do pohanky. Můžete ozdobit klíčky a rajčátky.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.