Krůtí ražniči podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
1 balíček sušených vypeckovaných švestek
200 ml bílého vína
750 g krůtího masa
2 lžíce oleje
šťáva z 1 citronu
1 lžička nasekané šalvěje (čerstvé nebo sušené)
sůl (asi 1 polévková lžíce)
pepř
12 plátků prorostlé anglické slaniny (asi 200 g)
100 g másla
Postup:
1. Vypeckované sušené švestky namočte ve víně asi 1 hodinu, pak je dejte do mírně vyhřáté trouby, aby více změkly. Pokud jsou švestky měkké, stačí je jen namočit ve víně na 30 minut a do trouby se nedávají.
2. Z krůtího masa nakrájejte kostky o straně 4 cm. Počítejte 6 kousků na jednu jehlu. V míse promíchejte nasekanou šalvěj, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř. Přidejte maso a párkrát ho v marinádě promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo. Naložené maso nechte alespoň hodinu uležet (může to být i přes noc).
3. Troubu předehřejte na 190 °C.
4. Plátky slaniny podélně rozřízněte a vždy jeden kousek masa slaninou obtočte. Na jehlu napichujte střídavě maso obalené slaninou, sušenou švestku a maso neobalené.
5. V pekáči rozpusťte máslo, vložte do něj ražniči a podlijte marinádou, ve které bylo maso naložené. Pekáč přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Občas podlévejte vínem, ve kterém se máčely švestky.
6. Po 30 minutách z pekáče sundejte alobal a nechte maso ještě 10 minut péci, aby slanina byla křupavá. Ražniči vyndejte a šťávu nechte vysmahnout (je-li jí moc). Na polití masa na talíři stačí 1 polévková lžíce na porci.
7. Jako příloha se hodí ochucená rýže, která už nepotřebuje mnoho šťávy na zalití.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.