Marinovaná vepřová žebírka
Inspiraci z valašského regionu hledá při vaření šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík. Rád spojuje prvky moderní gastronomie s tradičními krajovými recepturami. Tentokrát si pro vás připravil recept na marinovaná žebírka.
Suroviny:
800 g vepřových žebírek
sůl, pepř, mletá paprika
rozmarýn, tymián
česnek
kečup
Postup:
1. Vepřová žebírka opláchněte a dobře vysušte. Stáhněte si blanku u kostí. Osolte a opepřete z obou stran.
2. Rozmixujte lístky rozmarýnu, tymián, česnek, sůl, pepř, a smíchejte s mletou paprikou a kečupem. Směsí potřete žebírka a nechte 10 minut marinovat v pokojové teplotě.
3. Pečte 1 hodinu na 170 °C. Podávejte s křenem, hořčicí a domácím chlebem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.