Pečený hovězí pupek s domácí tatarskou omáčkou
Pupek je měkká část hovězího břicha bez kostí. Řezníci v zahraničí ho ještě dál porcují, u nás se většinou prodává vcelku. Jde o relativně levné maso, se kterým se ale dají dělat kulinářské zázraky. Zkuste si jeden takový vykouzlit podle receptu Radka Davida, šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.
Pečený hovězí pupek:
700 g hovězího pupku
2 g soli
1 g pepře
Postup:
1. Pupek osolte, opepřete a opečte na pánvi.
2. Dopečte v troubě na teplotu ve středu 55 °C.
3. Nechte vychladit a nakrájejte na plátky.
Tatarská omáčka:
200 g majonézy (nejlépe domácí)
20 g nálevu z okurek
50 g sterilovaných okurek
30 g ančoviček
25 g kapar
1 g pažitky
sůl
Postup:
1. Majonézu smíchejte s nadrobno nakrájenou okurkou, kapary, pažitkou, ančovičkami a dle potřeby okyselte nálevem z okurek a osolte.
Nakládaná šalotka a salátová okurka:
100 g vody
100 g cukru krupice
100 g octa z bílého vína
10 g hořčičného semínka
4 šalotky
1/2 salátové okurky
Postup:
1. Vodu, cukr, ocet a hořčičné semínko společně převařte a nechte 30 minut odstát. Pak přeceďte a rozdělte do dvou misek.
2. Do jedné misky nakrájejte salátovou okurku na 1 cm plátky a do druhé šalotky na 5 mm silné plátky. Nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Petrželový olej:
50 g hladké petrželky
80 g olivového oleje
Postup:
1. Olej nalijte do misky, přidejte petrželku, rozmixujte ponorným tyčovým mixérem a přeceďte přes jemný cedník.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.