Plněná rajčata podle receptu Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

4 velká zralá rajčata
4 plátky bílého toustového chleba
2–3 stroužky prolisovaného česneku
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce sekané petržele
2 lžičky rozemnuté majoránky
sůl a pepř

Postup:

1. Rajčata překrojte na polovinu, osolte a obrácené je nechte 1 hodinu vykapat na mřížce nebo na cedníku.

2. Olivový olej smíchejte s rozetřeným česnekem a touto směsí potřete plátky chleba z obou stran, aby změkly. Trochu oleje s česnekem si nechte na pokapání naplněných rajčat.

3. Z rajčat vydlabejte malou lžičkou střed s jadérky a dužinu rozkrájejte. Chléb rozsekejte spolu s bylinkami a promíchejte s rajčaty. Touto směsí budete plnit dutinu rajčat.

4. Do dutiny rajčat vtlačte co nejvíce náplně a pokapejte ji zbylou směsí oleje a česneku.

5. Troubu nebo gril rozehřejte na 200 °C.

6. Rajčata poskládejte do zapékací mísy a nechte je v troubě zapékat asi 5 minut při nižší teplotě. Pak ještě teplotu zvyšte, aby rajčata na povrchu trochu zhnědla.

7. Podávejte jako předkrm, ale hodí se i jako příloha k hovězímu masu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.