Řecký koláč podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
450 g lístkového těsta
120 g rozpuštěného másla
800 g čerstvého nebo mraženého špenátu
3 lžíce oleje
1 velká cibule, nadrobno nakrájená
3 lžíce nasekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru
sůl a pepř
3 rozšlehaná vejce
220 g sýru feta
Postup:
1. Ze špenátu otrhejte stonky a listy dobře omyjte. Pak je rozkrájejte ostrým nožem. Budete-li používat špenátové listy mražené, nechte je včas rozmrazit a slijte všechnu vodu.
2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli doměkka. Přidejte špenát a na středním ohni vařte asi 5 minut. Nakonec plamen zesilte, aby se odpařila všechna tekutina. Špenát nechte vychladnout a přimíchejte do něj kopr, vejce, sůl, pepř a rozdrobený sýr.
3. Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozložte na rovném povrchu a nakrájejte dva pláty tak, aby se přesně vešly do zapékací nádoby.
4. Máslo rozpusťte a vymažte jím celou zapékací nádobu. Na dno položte jeden plát listového těsta a na něj rozetřete špenátovou náplň. Pokryjte druhým plátem těsta a celý povrch potřete rozpuštěným máslem. Vrchní vrstvu těsta nařežte špičkou nože do tvaru čtverců. Plát ale nesmíte úplně proříznout!
5. Koláč pokropte vodou (rozprašovačem nebo jen rukou) a upečte dozlatova a dokřupava. Trvá to asi 40 minut. Koláč nechte 10 minut stát, pak porce úplně prořízněte až ke spodní vrstvě a vyndejte na servírovací mísu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.