Zelňačka

Každý z nás se někdy dostane do situace, že se o sebe musí postarat sám - i když dosud spoléhal, pokud šlo o jídlo, že mu vždy někdo uvaří. Stravovat se v restauracích je finančně dost náročné, jíst stále jen koupená hotová jídla zase neprospívá příliš našemu zdraví. Nezbývá tedy, než se ke sporáku stoupnout sám nebo sama. Kuchařka pro úplné začátečníky je přesně ta kniha, která by vám tuto situaci mohla zjednodušit. Recepty, které jsme pro vás vybrali jsou klasické, jednoduché a chutné.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

1 malá cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce kysaného zelí (překrájené a propláchnuté vodou)
3 dl vody
1 brambora
špetka sušených hub (možno vynechat)
½ lžičky soli
kousek klobásy
1 lžička hotové jíšky
2–3 špetky sladké mleté papriky
4 lžíce sladké smetany

Postup:

1. Cibuli pokrájejte nadrobno a osmahněte na 1 lžíci tuku.

2. Přidejte zelí, zalijte vodou a vařte asi 20 minut.

3. Přidejte bramboru pokrájenou na kostičky, sušené houby, sůl a vařte asi 15 minut.

4. Když jsou zelí a brambora měkké, přidejte nakrájenou klobásu a vmíchejte jíšku.

5. Vše zaprašte sladkou paprikou a nechte ještě chvíli povařit.

6. Nakonec polévku zjemněte smetanou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.