Krušnohorské brambrdle
30 dkg brambor, 1/2 kg měkkého tvarohu, sůl, pepř, mléko , 1/2 kg hladké mouky, cibule a sádlo Nádivka: Uvařené brambory ve šlupce necháme vystydnout, oloupeme je, rozšťoucháme a smícháme se 1/4 kg tvarohu, osolíme a opepříme. Smetánka: druhou 1/4 kg tvarohu smícháme s mlékem a trochu osolíme. Brambrdle: mouku smícháme s vodou až vznikne těsto, osolíme, opepříme a z těsta vyválíme plát a skleničkou z toho vykrájíme placičky. Na tyto placičky pokládáme nádivku a přehnutím vytvoříme pirohy. Na pánvičce na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku ( čím více cibule tím lépe ), pirožky uvaříme ve vroucí vodě ( když vyplavou nahoru jsou hotové ), scedíme a necháme okapat a potom je dobře promícháme s tou cibulkou. Pirožky obalené tou cibulkou namáčíme do smetánky, jíme to rukama a zapíjíme smetanou nebo podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.