Dají se toxiny z hub odstranit vařením aneb Jaké jsou rozšířené pověry o houbách?
Víte, že byste rozhodně neměli sbírat houby, které mají na povrchu byť jen malý náznak plísně? V houbách se toxiny drží a množí lépe než kde jinde a i když plesnivé místo odkrojíte, ve zbytku houby už mohou být spóry a jejich toxiny rozšířené.
Také není radno sbírat houby, pokud už proběhly ranní mrazíky. V houbách je velké množství vody a ta pokud zmrzne, poškodí buněčné tkáně a houba se tak stává stoprocentní živnou půdou pro hnilobu a plísně.
Pokud houby sušíte, pak dbejte na to, aby kolem schnoucích plátků mohl volně proudit vzduch. Ideálně v sušičce, na sítu či jiné mřížce, nebo po vzoru našich předků - navlečené na niti a zavěšené do průvanu.
Sušit houby na novinách není vhodné kvůli obsahu nevhodných látek v tiskařských barvách. Ani obvyklé sušení na plechu není vhodné, protože kolem hub neproudí dostatek vzduchu a houby se často znehodnotí. Ale pokud jste na tuto metodu zvyklí, doporučím jeden trik - mezi plátky hub rozsypte sůl nebo suchou rýži. Obojí totiž velmi ochotně vstřebávají vodu a sušení se tak urychlí.
Mýty kolem hub
Ačkoli jsme asi nejvášnivější a nejzkušenější houbaři na světě, stále mezi námi kolem hub a jejich zpracování koluje spousta mýtů. Třeba ten, že alespoň dvacetiminutovým vařením nebo namočením do mléka zničíte v houbách jedovaté látky.
Platí to jen u několika z mála druhů hub - třeba u Václavek. Většina ostatních ale obsahuje toxiny, které zničit nelze. Proto se do žádných experimentů s houbami a jejich toxiny nepouštějte! Delší tepelná úprava je důležitá také u sušených hub, zejména kupovaných - a to jako prevence proti salmonele, jejichž zárodky mohou sušené houby obsahovat.
Další omyl, který je obecně rozšířen, se týká kombinace hub a alkoholu. Houby můžete s alkoholem připravovat i konzumovat stejně jako jiné pokrmy, jen se to zkrátka s alkoholem nesmí přehnat. Negativní reakce hrozí jen v případě, pokud budete alkohol kombinovat s hřibem kovářem nebo kolodějem a s hnojníkem inkoustovým.
Říká se také, že by se jídla z hub neměla ohřívat, ale i tady platí to co u jiných pokrmů - pokud budou uchovány v ledničce, můžete je stejně jako cokoliv jiného uchovat do druhého dne.
Zmíníme také další přežitek - a to je loupání klobouků šupinatých hub nebo klouzků. Není třeba to dělat, naopak je to škoda, protože v povrchu klobouku je nejvíce pro člověka prospěšných látek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka