Mykolog Josef Slavíček: Nevíte, zda je holubinka jedlá? Musíte ochutnat!

7. říjen 2014

Houbaři na severu Čech stále chodí do lesů, a přestože je hub méně, s prázdnou domů neodcházejí. Není divu - v České republice totiž roste přibližně 350 druhů hub. Vyznat se ve všech je ale pro běžného houbaře skoro nemožné. Přesto existují lidé, kteří jsou jich schopni na první pohled většinu určit. Mezi ně patří mykolog Josef Slavíček z Mimoně na Českolipsku.

Josef Slavíček je s 35letou praxí opravdovým odborníkem. Přesto si občas musí i on při určování hub pomáhat jinak než zrakem.

„V některých případech je potřeba houbu ochutnat. Rozhodně ale neochutnáváme smrtelně jedovaté druhy, jako je muchomůrka zelená, bílá nebo jízlivá. Hodně se ochutnávají holubinky,“ vysvětluje mykolog.

Mykolog Josef Slavíček: Nevíte, zda je holubinka jedlá? Musíte ochutnat!

U holubinek totiž platí, že ty se sladkou chutí jsou jedlé, zatímco ty pálivé nebo hořké jsou jedovaté. Ale pozor! Ochutnáváme vždy jen malý kousek houby, a ten po ochutnání vyplivneme!

Víte, že houby nejsou rostliny? Jak správně sbírat houby, abychom je nelikvidovali? Poslouchejte…