Na hmyzí štípance platí nejen citrón a cibule!
V minulém díle Minuty o zdraví jsme vám představili netřesk a jitrocel jako první pomoc při poštípání hmyzem. Dnes budeme pomoc hledat v lednici a ve spíži…
Osvědčenými pomocníky při poštípání jakýmkoliv hmyzem jsou citrón a cibule. Rozkrojené je přiložte na chvíli štípanec - předejdete tak otoku i nepříjemnému svědění. Využijete nejen okamžitý chladivý efekt. Ale také účinky látek v cibuli a citronu obsažených, které zrychlují proces hojení.
K chlazení a zmírnění otoku se osvědčuje také obklad z bílého jogurtu nebo tvarohu. Přimícháte-li do nich kapku eukalyptového, levandulového nebo čajovníkového olejíčku, budou se štípance velmi rychle hojit.
Někdo nedá dopustit na obyčejný ocet - stačí jím štípanec trochu pomazat a nebo přikládat na štípanec obklady z octového roztoku. Ty pomáhají hlavně v případě otoku.
A ještě jeden tip ze spíže pro vás máme - jedlá soda umí neutralizovat hmyzí jedy. Trošku jí rozmíchejte v kapce vody a vzniklou kašičkou štípance potírejte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.