Nenechte se napálit při koupi stáčeného vína

10. duben 2015
Jak správně nakupovat

Stáčená vína nemají zrovna dobrou pověst co se týče kvality. Pančování, přimíchávání laciných zahraničních vín, ředění vodou, s tím vším se už zákazníci setkali. Pančované víno je v Čechách bohužel velmi častým jevem. Zařadit obecně sudová vína do kategorie nekvalitních vín by ale bylo poněkud nespravedlivé, i tady se najdou výjimky.

Sommeliér Petr Klapálek doporučuje zúčastnit se několika řízených degustací. Odborníci vás naučí, jak má kvalitní víno chutnat, co v něm hledat, i co v něm být nemá. Další výhodou je to, že ochutnáním více vín můžete najít to, které vám opravdu chutná.

  • Nenechte se napálit při koupi stáčeného
    vína
    " style="">
    Nenechte se napálit při koupi stáčeného
    vína
    " style="">
    Nenechte se napálit při koupi stáčeného
    vína
0:00
/
0:00

„A když se zaměříte jen na něj, nepotrvá dlouho a poznáte, jestli víno, které nese název vašeho oblíbence, tím oblíbencem opravdu je,“ dodává sommeliér Petr Klapálek.

Do vinoték a stáčíren nechodí jen znalci a ti, kteří jimi chtějí být, ale i lidé, kterým jde v první řadě o cenu, nebo lidé, kteří pijí víno pouze nahodile.

Pro ty má Petr Klapálek radu: „Jestliže litr stáčeného vína stojí méně než čtyřicet korun, mělo by každému bliknout v hlavě výstražné světýlko, jestli je toto víno opravdu ideální. Jako vodítko napomůže i srovnání s lacinými lahvovými víny v supermarketech.“

Sudová stáčená vína mohou být i kvalitní. Záleží na dodavateli – například vína menších vinařů, kteří jsou schopni udržet určitou kvalitu, mohou být dobrou volbou.

Předejít koupi nekvalitního vína můžete například dotazem na původ vína, požádejte o vysvětlení, co je to za víno a nezapomeňte ochutnat degustační vzorek. První volba je jasná: chutná – nechutná. To je základní věc.

Pokud chutná, určitě volte odrůdové víno bez pachů po špíně, korku, plísních. Víno by mělo být příjemně ovocité, přičemž každá odrůda má své specifické aroma. Vzorek by neměl být kalný a chuťově výrazně přeslazený nebo překyselený. Jednoznačně nejpančovanějším vínem v České republice je Pálava.

autor: Veronika Dašková