Vinaři na Litoměřicku zjišťují, jestli už by šel vyrobit burčák

1. září 2016

Největší audioportál na českém internetu

Měření cukernatosti vinné šťávy | Foto: Lucie Valášková

Vinaři na Litoměřicku zjišťují, jestli už by šel vyrobit burčák

Už se nemůžete dočkat burčáku? Na některých místech už začínají s jeho prodejem. Opravdový český burčák to ale zatím bude spíš jen výjimečně.

Vinaři kontrolují rané odrůdy révy, měří cukry a zjišťují, jestli už by šel vyrobit burčák. Často je na něj ještě brzy. Přesto už jsou prodejci typicky zbarveného nápoje k vidění. Důležité ale je, co doopravdy prodávají. Jestli je to burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt. Vinaři z Litoměřicka s výrobou burčáku ještě čekají.

„Zatím nám to ukazuje 13,5 ‒ to je málo. Chtělo by to tak 16 až 17, aby byl ten burčák pěkný. Myslím si, že tak za 10 až 12 dnů, kdy budeme sbírat, se to při tomhle počasí vylepší,“ shrnuje cukernatost vinné šťávy vinař Pavel Hrabkovský z Velkých Žernosek.

Burčák, nebo zkvašený hroznový mošt?

Pokud není oblíbený nápoj vyrobený pouze z českých hroznů, nemohou ho prodejci burčákem vůbec nazývat. Často jsou hrozny dovážené z Maďarska nebo z Moldávie. Podle zákona jde pak o částečně zkvašený hroznový mošt, potvrzuje ředitelka pobočky Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Ústí nad Labem Jana Balachová.

„Každý produkt, který je uváděn na trh, musí být označen ‒ buď jako burčák, nebo jako částečně zkvašený hroznový mošt. Musí tam být také uvedeno jméno výrobce, a v případě moštu i země původu,“ vysvětluje Balachová.

Káď s burčákem

Loňské výsledky kontrol ukazují, že situace na trhu se v porovnání s předchozími roky výrazně zlepšila. Z téměř 600 kontrol v Česku objevili inspektoři jen jeden případ doslazení cukrem, a to v Libereckém kraji, a v dalším případě naředění vodou.

Podle Jany Balachové pak byl devětkrát problém s předpisy: „Nejčastější nedostatek, který při kontrolách burčáku zjišťujeme, je ten, že je produkt označený jako burčák a přitom je vyrobený z hroznů z jiné země. Dále pak zjišťujeme nedostatky v oblasti hygieny nebo u průvodních dokladů.“

Letos inspekce s kontrolami teprve začíná. Zatím udělala pouze čtyři.

autor: Lucie Valášková