K červenému masu červené víno, k bílému bílé. Růžové víno se hodí k obojímu
Základní pravidlo zní, že k červenému masu se podává červené víno a k bílému masu víno bílé. Jenomže také se říká, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Ke grilovanému masu se totiž náramně hodí vína růžová.
Kdo ctí klasiku, ví, že hovězí nebo vepřové maso se zapíjí červeným vínem, ryby a drůbež vínem bílým. Chuťově výrazná jídla nebo hodně kořeněná chtějí k sobě i hodně výrazné víno. Anebo naopak víno sladší chuti.
Čím zapíjíme sýry, záleží na tom, jestli jsou čerstvé nebo zrající, nakládané nebo plísňové. Například k sýrům čerstvým se více hodí vína jemná, lehká bílá vína, plísňové sýry výrazné vůně i chuti si klidně troufněte zapít vínem červeným.
Vyzkoušejte růžová vína
V současné době je obrovský výběr růžových vín. Lehoučkým letním růžovým vínům říkají sommeliéři "bazénová vína". "Je to protože se pijí u bazénu a moc neopíjí," vysvtěluje s úsměvem Petr Klapálek. Ale zvolit můžete i vína těžší, hutná, plné barvy i chuti, kterými můžete směle zapíjet jídla výrazně kořeněná. Pro svůj jazýček si vybere opravdu každý a růžová vína se díky své rozmanitosti v poslední době dostávají do popředí zájmu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.