Soljanka
Boršč je vynikající, ale soljanka si s ním nezadá...
Suroviny: Čtvrt kg hovězího masa, 1-2 nasolené okurky (typově nejblíž naše rychlokvašky), 3 lžičky protlaku a 2 menší rajčata, 1 cibule, kapary, olivy, kysaná smetana, máslo, citron, kopr, bobkový list, pepř, sůl a voda.
Pracovní postup: Maso dáme do osolené vody (asi 1 a čtvrt litru) a uvaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmahneme na kousku másla, přidáme protlak, rozředíme asi třetinou vývaru a povaříme 5 minut. Pak vložíme polovinu masa, nakrájeného na nudličky a přidáme nakrájené okurky, lžíci kaparů, bobkový list, spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, zalijeme zbylým vývarem, podle chuti dosolíme a opepříme, povaříme asi 10 minut. Na talíři pak ozdobíme lžicí smetany, vypeckovanými olivami, plátkem citronu a sekaným koprem nebo petrželkou. Zbylé maso využijeme jinak.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.