Kateřina Cajthamlová prozradila, která éčka nám nejvíce škodí
Mnozí spotřebitelé se pídí po takzvaných éčkách v potravinách a mají pocit, že všechny látky označené kódem začínajícím E musí být škodlivé. Najdeme mezi nimi ale i běžné nebo zdraví prospěšné přísady. Těch opravdu nebezpečných je málo
Mnozí spotřebitelé se pídí po takzvaných éčkách v potravinách a mají pocit, že všechny látky označené kódem začínajícím E musí být škodlivé. Najdeme mezi nimi i běžné nebo zdraví prospěšné přísady jako jsou kyselina octová nebo vitamín C čili kyselina askorbová. Těch opravdu nebezpečných je málo. A právě na ně se tentokrát zaměřila populární doktorka.
Proč výrobci používají pro přídatné látky neboli aditiva třímístné číselné kódy začínající písmenem E? Uspoří jim místo na obalu, jsou pro producenty přehlednější a především se jedná o mezinárodní označení.
Těch opravdu nebezpečných éček je ale relativně málo. Patří mezi ně barvivo Amarant E123, které je například v USA dokonce zakázané, nebo látky E320 a E321, které jsou velmi nebezpečné pro osoby s vyšším cholesterolem.
E123 Amarant
Barvivo, které má obarvit a ochutit potraviny. V USA a dalších zemích je zakázané, u nás se používat může.
E104 Chinolínová žluť
Nepřirozeně žluté barvivo, které najdeme například v limonádách, gumových medvídcích, žvýkačkách nebo mléčných výrobcích. Vyvolává kopřivku a u citlivých jedinců zhoršuje dětskou hyperaktivitu. V kombinaci s cukrem škodí dětem.
E210 Kyselina benzoová
Nejstarší a nejužívanější chemický konzervant, používaný v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Zabraňuje množení mikroorganismů v kyselých potravinách a je tedy obsažena například v kompotech, nakládaných okurkách a zelenině, nápojích, v sušeném ovoci, v pekařských výrobcích z chemicky vykynutého těsta, kečupech, omáčkách. U citlivých lidí vyvolává alergické reakce, nadýmání, u astmatiků může vést k záchvatům, je nebezpečná pro hyperaktivní děti.
E249 Dusitan draselný
Objevuje se jako konzervant a stabilizátor v uzených masných výrobcích (včetně šunky), kterým dodává charakteristickou chuť a vůni a zamezuje rozvoji bakterií. Může být karcinogenní, zamezuje červenému krevnímu barvivu – hemoglobinu – přenášet kyslík. Nejvíce škodí malým dětem (čím menší dítě, tím více mu škodí). Pokud možno, vyhýbejte se mu.
E338 Kyselina fosforečná
Regulátor kyselosti a antioxidant, její 85% vodný roztok je nejsilnější okyselující látkou používanou v potravinářství. Zlepšuje účinek antioxidantů v tucích, což je vlastně pozitivní vlastnost. Zlepšuje stravitelnost jídla - proto se často kombinuje tučné fastfoodové jídlo s kolovými nápoji, ve kterých se nejčastěji vyskytuje. V malém množství je bezpečná, pro organismus představuje zdroj fosforu, jehož dostatek pomáhá zubům a kostem. Vysoké množství ale způsobuje vylučování vápníku z těla, což může mít za následek odvápnění zubů. Bezpečné množství je jedna sklenka kolového nápoje denně.
E420 Sorbitol
Umělé sladidlo a zvlhčující látka se používá od 70. let 20. století. Sorbitol není vhodný pro děti do 10 let. Způsobuje průjmy, podráždění žaludku, bolesti břicha, nadýmání, ve větších dávkách prudké průjmy a obtěžující plynatost.
E554 Křemičitan sodno-hlinitý
Protispékavá látka, která se používá v kakau, sušené zelenině nebo strouhaném sýru. Hlinité ionty obsažené v E554 jsou spojovány s Alzheimerovou chorobou. Potraviny s touto látkou bychom neměli konzumovat dlouhodobě, lidé, kteří mají Alzheimerovu chorobu v rodině, by se jí měli zcela vyhýbat.
Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou CajthamlovouVíce z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.