Kateřina Cajthamlová prozradila, která éčka nám nejvíce škodí

29. duben 2016

Největší audioportál na českém internetu

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Mnozí spotřebitelé se pídí po takzvaných éčkách v potravinách a mají pocit, že všechny látky označené kódem začínajícím E musí být škodlivé. Najdeme mezi nimi ale i běžné nebo zdraví prospěšné přísady. Těch opravdu nebezpečných je málo

Mnozí spotřebitelé se pídí po takzvaných éčkách v potravinách a mají pocit, že všechny látky označené kódem začínajícím E musí být škodlivé. Najdeme mezi nimi i běžné nebo zdraví prospěšné přísady jako jsou kyselina octová nebo vitamín C čili kyselina askorbová. Těch opravdu nebezpečných je málo. A právě na ně se tentokrát zaměřila populární doktorka.

Proč výrobci používají pro přídatné látky neboli aditiva třímístné číselné kódy začínající písmenem E? Uspoří jim místo na obalu, jsou pro producenty přehlednější a především se jedná o mezinárodní označení.

Těch opravdu nebezpečných éček je ale relativně málo. Patří mezi ně barvivo Amarant E123, které je například v USA dokonce zakázané, nebo látky E320 a E321, které jsou velmi nebezpečné pro osoby s vyšším cholesterolem.

E123 Amarant

Barvivo, které má obarvit a ochutit potraviny. V USA a dalších zemích je zakázané, u nás se používat může.

E104 Chinolínová žluť

Nepřirozeně žluté barvivo, které najdeme například v limonádách, gumových medvídcích, žvýkačkách nebo mléčných výrobcích. Vyvolává kopřivku a u citlivých jedinců zhoršuje dětskou hyperaktivitu. V kombinaci s cukrem škodí dětem.

Čtěte také

E210 Kyselina benzoová

Nejstarší a nejužívanější chemický konzervant, používaný v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Zabraňuje množení mikroorganismů v kyselých potravinách a je tedy obsažena například v kompotech, nakládaných okurkách a zelenině, nápojích, v sušeném ovoci, v pekařských výrobcích z chemicky vykynutého těsta, kečupech, omáčkách. U citlivých lidí vyvolává alergické reakce, nadýmání, u astmatiků může vést k záchvatům, je nebezpečná pro hyperaktivní děti.

Chemie

E249 Dusitan draselný

Objevuje se jako konzervant a stabilizátor v uzených masných výrobcích (včetně šunky), kterým dodává charakteristickou chuť a vůni a zamezuje rozvoji bakterií. Může být karcinogenní, zamezuje červenému krevnímu barvivu – hemoglobinu – přenášet kyslík. Nejvíce škodí malým dětem (čím menší dítě, tím více mu škodí). Pokud možno, vyhýbejte se mu.

E338 Kyselina fosforečná

Regulátor kyselosti a antioxidant, její 85% vodný roztok je nejsilnější okyselující látkou používanou v potravinářství. Zlepšuje účinek antioxidantů v tucích, což je vlastně pozitivní vlastnost. Zlepšuje stravitelnost jídla - proto se často kombinuje tučné fastfoodové jídlo s kolovými nápoji, ve kterých se nejčastěji vyskytuje. V malém množství je bezpečná, pro organismus představuje zdroj fosforu, jehož dostatek pomáhá zubům a kostem. Vysoké množství ale způsobuje vylučování vápníku z těla, což může mít za následek odvápnění zubů. Bezpečné množství je jedna sklenka kolového nápoje denně.

E420 Sorbitol

Umělé sladidlo a zvlhčující látka se používá od 70. let 20. století. Sorbitol není vhodný pro děti do 10 let. Způsobuje průjmy, podráždění žaludku, bolesti břicha, nadýmání, ve větších dávkách prudké průjmy a obtěžující plynatost.

Kateřina Cajthamlová 04.jpg

E554 Křemičitan sodno-hlinitý

Protispékavá látka, která se používá v kakau, sušené zelenině nebo strouhaném sýru. Hlinité ionty obsažené v E554 jsou spojovány s Alzheimerovou chorobou. Potraviny s touto látkou bychom neměli konzumovat dlouhodobě, lidé, kteří mají Alzheimerovu chorobu v rodině, by se jí měli zcela vyhýbat.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce