U nás se mluví trojjazyčně. Působím jako permanentní překladač, přibližuje svoji domácnost moderátorka Lejla Abbasová

6. květen 2024

Všichni mají Lejlu Abbasovou spojenou s Afrikou, kde pomáhá se svojí nadací Asante Kenya. Kromě toho moderuje, spoluvlastní kavárnu a nově se stala ambasadorkou 10. ročníku Open House Festivalu. Jde o odnož mezinárodního festivalu, která lidem umožňuje nahlédnout do budov, které jsou přes rok zavřené. Je to jeden z urbanistických projektů, který dává smysl, ale bez dobrovolníků by to nešlo.

„Máme asi 600 dobrovolníků, kteří se učí historii architektury a umí ji podat těm, kteří v určené dny do otevřených domů přijdou. Jsou to domy soukromé, firemní i veřejné správy. Každý rok se otevírá spousta nových budov, už jich bylo otevřeno asi 10 tisíc. Mám megalist, co všechno chci vidět,“ říká Lejla Abbasová.

„Máme trojjazyčnou domácnost. U nás se mluví česky, anglicky a turecky. A to je někdy kámen úrazu. Můj partner Volkan, kterého jsem poznala v Keni, mluví na děti turecky. Ty mu rozumí, ale odpovídají česky. On češtině rozumí tak z 25 procent. Takže já jsem takový permanentní překladač. A ještě mluví svahilsky líp než já, ale to se zase nechytají děti. Je to takový babylon,“ směje se Lejla Abbasová.

Masajové učí syna, jak utéct před bizonem

Nadační fond Asante Kenya založila Lejla Abbasová už ve dvaceti letech. „V Keni jsem byla s maminkou a sestrou jako turistka ve 14 letech. Slíbila jsem si, že se tam ještě podívám. To se stalo o 7 let později přes projekt Adopce na dálku. Pak jsem se rozhodla, že založím svoji neziskovku. Posledních deset let jezdíme na hranice Keni a Tanzanie mezi Masaje. Nejstarší David má mezi nimi kamarády, kteří ho učí, jak utéct před bizonem nebo znát bylinky. Je to fascinující.“

Nadace Lejly Abbasové postavila v Keni školy, připravila zemědělské projekty. Postavila kliniku a teď i porodnici. „Je to spádové místo pro 50 tisíc lidí. Jediné místo, kde dostanou léky zdarma nebo za minimální poplatek. Ženy tu mají obřízku, proto jsou jejich porody komplikované. Dělali jsme přenášku o vertikálních porodech a přišly i tradiční porodní báby,“ přiblížila aktivity Asante Kenya Lejla Abbasová.

autoři: Tereza Kostková , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.