V Aši vybudovali půvabný park Historie. Na své si v něm přijdou milovníci historie, sportovci i děti

8. květen 2024

První písemné zmínky o Aši v Karlovarském kraji pochází už z roku 1270, přesto se ve městě většina historických památek nedochovala. Vůbec nejstarší doloženou stavbou je tři sta let starý kamenný most. Ten spolu s bývalým hřbitovem a pomníkem na místě vyhořelého evangelického kostela Svaté Trojice tvoří základ parku Historie, který se nachází jen několik desítek metrů od ašské radnice.

Dějiny města Aše dnes už příliš památek nepřipomíná. Přežily náročnou polohu města na hranici, časté střídaní vlastníků, různé živelné pohromy i války. Jedna z největších ran přišla v roce 1960, kdy vyhořela nejvýznamnější z památek, evangelický kostel Svaté Trojice. V další letech pak zkázu dokonala socialistická bytová výstavba, které padly za oběť další historické budovy.

Aby se na bohatou historii města nezapomnělo, vznikl v Aši park s příznačným názvem Historie, který se snaží alespoň částečně vzkřísit kdysi významná místa a těmi zbylými prochází. Park vznikl na přibližně tři a půl hektaru velkém území, na kterém byly doloženy nejstarší historické stavby. Jeho cesty doslova procházejí základy někdejších budov, vedou po kamenném mostě, po dřevěné lávce i zaniklým hřbitovem, který připomíná pár posledních náhrobních kamenů.

Nejvýznamnější historické milníky, ale i spoustu zajímavostí, nabízejí informační tabule. Po celém parku jsou rozesety i takzvané pozorovací body s QR kódy, díky kterým lze do historie doslova nahlédnout pomocí chytrého telefonu a virtuální reality. V aplikaci TimeTRIP si každý může přehrát důležité historické momenty nebo prozkoumat zaniklé budovy.

Na dětském hřišti nechybí obří tobogán

Kombinace všech těchto prvků slouží nejen ke vzdělávání a poučení, ale také pro zábavu návštěvníků všech věkových kategorií. K dalším zábavným prvkům, které ocení především děti, patří dětské hřiště a lanové centrum s 3D bludištěm plným tunelů, kladek a kruhů.

Ašský park Historie je volně přístupný po celý rok, pouze s malou výjimkou, kterou je 3D bludiště. To má otevírací dobu od 8 do 21 hodin.

Spustit audio