V centru Hradce Králové začaly plánované opravy Pražského mostu. Pro osobní auta je zcela uzavřený

8. duben 2024 08:29

Oprava a údržba památkově chráněného Pražského mostu od pondělí 8. dubna komplikuje dopravu v centru Hradce Králové. Pro osobní auta je most uzavřený a využívat ho mohou jen vozy městské hromadné dopravy, záchranáři a chodci. Podrobnosti přímo na místě zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

K Pražskému mostu jsem přijala zhruba před půlhodinou a v tu chvíli zde zrovna stavbaři rozmisťovali zákazové značky a zatarasili pravou stranu mostu. Průjezdná je tedy teď jen levá strana ve směru z centra města směrem ven. A to pouze pro vozy MHD a integrovaného záchranného systému.

Čtěte také

I přesto tady ale teď projíždí jedno auto za druhým. Ono jim totiž v tom, přes zákazové značky, nic nebrání, protože stavební práce ještě nezačaly. Chvíli před 7. hodinou zde zastavila hlídka policie a průjezd kontrolovala. Po chvíli ale zase odjela a řidiči tak přes most dál jezdí.

Přípravné práce, tedy ty bez dopravních omezení, tady stavbaři zahájili už v březnu a na dělníky zde lidé mohli narazit i o uplynulém víkendu. Zároveň ještě doplním, že dopravu ve městě už od úterý komplikuje taky oprava frekventované křižovatky Mileta na silničním okruhu.

Řada řidičů se proto Miletě snažila vyhnout jízdou přes centrum města, a to i právě tudy - přes Pražský most. Opravy mostu potrvají do konce července. Křižovatku Mileta budou stavbaři předělávat až do konce roku 2026.

Čtěte také

Kudy se teď tedy řidiči mohou Pražskému mostu v centru města vyhnout?
Asi nejjednodušší je to přes nedaleký Tyršův most u Muzea východních Čech. Objízdná trasa vede přes Tylovo nábřeží, Divišovu ulici a ulici Československé armády. Co se týká chodců, tak ti se přes most dostanou po celou dobu oprav, v červnu ale musí počítat s tím, že bude uzavřený i průchod, který je pod mostem.

Co konkrétně tyto opravy a údržbové práce zahrnují?
Stavbaři tady do léta obnoví antikorozní ochranu celého historického mostu, zajistí montáž ochranných sítí proti hnízdění ptáků a opraví také chodníky.

Naposledy tady dělníci mezi lety 2014 a 2023 rekonstruovali čtyři secesní kiosky, které jsou na okrajích mostu. I teď mají práce rozfázované do několika částí, přičemž bude vždy pro pěší, stejně jako pro MHD a záchranné složky, otevřena jen jedna polovina mostu.

Spustit audio

Související