Raclette – lahodný rozpuštěný sýr
Raclette je švýcarský sýr podobný našemu eidamu, který se také vyrábí z kravského mléka. Raclettovač je přístroj na rozpouštění sýra, ale originál to nutně být nemusí. „Jak jsou ve Švýcarsku ti pastýři v údolích, tak jednou pásli, měli chleba se sýrem a byla jim zima. Nahřívali si ruce a najednou se jim sýr roztekl. Zjistili, jak je to dobré a tak vznikl raclette,“ vysvětluje překladatelka Eva Lajkepová.
Originální, švýcarský raclette je velké jídlo pro hodně lidí a tomu odpovídá i spotřeba sýra. „To je celý kolo sýrů, dá se to do stojánku a pak se už roztátý shrnuje lopatičkou po jedné porci. Dávají to na vařené brambory, bílý chléb a k tomu zeleninový salát,“ dodává Eva Lajkepová.
Jak to udělat v našich podmínkách, bez originálního sýra? Koupíme raclettovač, připravíme kousky sýra, slaninu, zeleninu. Na vrchní desce přístroje opečeme chléb, maso, zeleninu, ve spodní části má každý svou lopatičku se sýrem.
„Dělám to se slaninou, cibulkou,“ přidává svůj recept překladatelka.
Související
-
Zapečené hovězí s brambory a sýrem
Jeden pekáč, jen pár surovin a několik hodin zapnutá trouba. To nám úplně stačí k tomu, abychom si upekli vynikající oběd.
-
Noky s omáčkou z francouzských sýrů
Opět jsem jednou propadla kouzlu jednoduchého oběda, který byl zároveň rychlý a zajímavý svou kombinací chutí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.