Příznivci pálenek si po loňské sklizni mnuli ruce
Do sladka dozrály švestky, hrušky, jablka, ale i „špendlíky“a další ovoce, takže se naplnily nejen sklepy kompoty, ale i sudy kvasem, který se pak změnil v lahodnou pálenku. V Tandemu si ji pochvalovali Jiří Skryja, majitel pálenice v Lavičkách, a Jaromír Plodek, organizátor Tradičního koštu pálenek, který se bude konat v sobotu 21. dubna na hasičské stanici ve Velkém Meziříčí.
Při prvním ročníku „koštu“, který se konal ještě v Kozlově v roce 2005, se sešlo kolem dvaceti soutěžních vzorků, letos se jich očekává kolem sta. Podle pravidel se musí pálit kořalka jen z místního ovoce a kvas se nesmí přislazovat. Ovoce by mělo mít cukernatost kolem 18 procent. Dosladit si pak můžete výslednou slivovici, na litr pálenky dejte jednu kostku cukru. Pokud máte doma vlastní kořalku a chcete ji nechat zhodnotit odbornou porotou, můžete své vzorky do Tradičního koštu pálenek přihlásit do soboty 14. dubna.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.