Brambory musím mít denně na talíři, jinak jsem smutný

6. říjen 2011

Ve čtvrtek nám v Tandemu šlechtitel a pěstitel brambor Bohdan Jůda z České Bělé poodhalil tajemství slavné české odrůdy, Keřkovských rohlíčků.

Ve dvacátých letech minulého století začal v Keřkově křížit odrůdy tzv. krajových brambor Josef Sixta. Dal dohromady Višňovské rohlíčky a Kamekeho Parnasii a byly na světě Keřkovské rohlíčky. Odrůda vynikající hlavně na salát s krásně žlutou a pevnou dužninou. Za minulého režimu měly Keřkovské rohlíčky na kahánku, nehodily se totiž pro velkoplošné pěstování. Naštěstí je v havlíčkobrodském ústavu zachránili ve zkumavce, a tak se jim po revoluci začalo zase dařit. A letos jsou prý opravdu vydařené. Každý se proto můžete těšit na skvělý vánoční bramborový salát.

  • Povídání hosta ve studiu Regionu
    " style="">
    Povídání hosta ve studiu Regionu
    " style="">
    Povídání hosta ve studiu Regionu
0:00
/
0:00
autor: mik