Profese: ochutnávač piva
Charakteristické zasyčení při otevírání lahvového piva – nejoblíbenější zvuk pana Vlastimila Novotného z Jihlavy. Pan Vlastimil se pivu a jeho chuti věnuje téměř celý dospělý věk, pivovary mu dokonce samy nabízejí svou produkci, aby ochutnal. „Snažím se objíždět i ty minipivovary, rostou ale velmi rychle, nemohu to všechno stihnout,“ říká naší reportérce.
Společně sedí před jeho domem, který je obrostlý chmelem. Vítr ho prý poničil, i tak je to ale reprezentativní kulisa domu pivaře. „Začalo to v učení v Plzni. Bylo to jediné učiliště v republice se specializací k výrobě sladu a piva,“ dodává. Tehdy začala sbírat etikety, tácky, postupem času mu je pivovary samy posílaly. A od tácků je jen malý kousek k pivu, které začal ochutnávat a hodnotit.
A jak se pozná dobré pivo? „Když ho vypijete, máte chuť na další.“
Skuteční milovníci piva za svou vášní cestují, výjimkou není ani pan Novotný. „Byl jsem v Irsku, byl to můj velký sen. A ještě bych se chtěl podívat do Belgie,“ uvádí dvě pivařské země jihlavský milovník pěnivého moku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.