Zbraní je mezi lidmi stále víc. Počet nic neznamená, samotné zbraně nezabíjejí, komentuje lektor střelby

21. únor 2024

Na jihu Čech je více než 95 tisíc legálně držených střelných zbraní. Kraj patří s Prahou, středními Čechami a jižní Moravou mezi ty nejvíce „ozbrojené“. Kdo si vůbec pušky pořizuje a proč? Jaké podmínky musí splnit a jak policie držitele kontroluje? Téma rozebírá pořad Přímá řeč.

Podle posledních informací policie je v Jihočeském kraji přesně 95192 legálně vlastněných střelných zbraní. „Když se řekne toto číslo, tak je to opravdu vysoký počet, ale těch 95192 zbraní máme rozprostřeno mezi 28216 držitelů zbrojních průkazů. Převládají zbraně lovecké,“ upřesňuje Irena Nová, vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky.

Irena Nová, vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky v Českých Budějovicích, a Jindřich Petřík, lektor a cvičitel sebeobranných umění a střelby

Při vydávání zbrojních průkazů se rozlišuje pět skupin žadatelů. Lidé si pořizují střelné zbraně pro sběratelské účely, sportovní účely, lovecké účely, pro výkon zaměstnání a osobní ochranu.

Na zkoušky připravuje žadatele lektor a cvičitel sebeobranných umění a střelby Jindřich Petřík. Typický zájemce o zbrojní průkaz se podle něj popsat nedá. „Chodí lidé, kterým bylo čerstvě 21 let a splnili požadovanou věkovou hranici, jsou tam starší lidé, kteří žádají o první zbrojní průkaz, nebo si ho rozšiřují, někteří lidé chtějí zbraň na sportovní účely, jiní kvůli osobní ochraně a vždycky je tam hodně myslivců,“ vyjmenovává.

„Já osobně si myslím, že počet legálně držených zbraní nic neznamená. Jestli je jich o pár tisíc víc, nebo míň, o ničem nevypovídá. Samotné zbraně nikoho nezabíjejí, tam jde o zlý úmysl člověka. Stejně tak bychom se mohli bavit o tom, jestli nás znepokojuje vyšší počet automobilů a dopravních nehod,“ komentuje Jindřich Petřík.

Čtěte také

Žadatel o zbrojní průkaz musí splnit několik podmínek. „Měl by mít místo pobytu na území České republiky, dosáhnout věkové hranice, musí být zdravotně způsobilý, způsobilý k právním úkonům, bezúhonný, spolehlivý a odborně způsobilý, což ověřuje samotná zkouška,“ uvádí lektor.

Psychotesty povinné nejsou. Poznat na žadateli předem, že by mohl být „problematický“, je podle Jindřicha Petříka obtížné, ale za určitou brzdu považuje právě test odborné způsobilosti. „Je tam 500 testových otázek. To už je pro některé žadatele velká překážka,“ říká.

Počet střelných zbraní držených civilními osobami rok od roku stoupá. V roce 2013 bylo v České republice registrováno 736 tisíc zbraní, v roce 2020 už 900 tisíc a loni 980 tisíc.

Celý pořad Přímá řeč o střelných zbraních mezi lidmi si poslechněte online. Připravil Zdeněk Zajíček. Hosty jsou Irena Nová, vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky v Českých Budějovicích, a Jindřich Petřík, lektor a cvičitel sebeobranných umění a střelby.

Spustit audio

Související