Zimní zahradu nebo učebnu pro studenty nabízí nová budova v botanické zahradě olomoucké přírodovědecké fakulty
V botanické zahradě Přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého zahájila provoz nová víceúčelová budova. Její součástí je třeba přednáškový sál a zimní zahrada. Stavba umístěná mezi stromy a záhony vzácných květin trvala tři roky a podle odborníků splňuje přísná ekologická kritéria.
Uprostřed proskleného přednáškového sálu architekt Jan Polách vysvětluje, jak funguje ekologický provoz, aby se nespotřebovalo moc energií ani vody. „Je tady fotovoltaická elektrárna. Energie z toho je využívaná pro areál botanické zahrady. Je tady nakládáno s dešťovými vodami, které se využívají druhotně k zálivce, je tu rekuperace na vzduchotechnice. A odpadní teplo z těchto prostor je využíváno zpětně na ohřev teplé vody a teplé užitkové vody,“ popisuje Polách.
Děkan Martin Kubala upozornil, že v botanické zahradě najdeme nejstarší a teď i nejnovější budovu přírodovědecké fakulty. Budou ji využívat nejen návštěvníci ale od zimního semestru i studenti.
„V botanické zahradě jsou cenné sbírky a ty slouží studentům k výuce i k některým výzkumným projektům. A v současnosti v budově vznikl i přednáškový sál, kde mají studenti zázemí pro výuku. Nicméně počítáme s mnohem širším využitím. Ty prostory jsou ideální i pro nejrůznější popularizační akce nebo i nějaké menší vědecké konference,“ zmiňuje Děkan.
Areál botanické zahrady funguje od roku 1901. Návštěvníci v něm uvidí zhruba 1500 druhů rostlin ze všech koutů světa.
Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
IT pracovníci berou v průměru 75 tisíc. Státní správa jim nabízí o desítky tisíc méně, Bartoš to chce změnit
-
S Ruskem je to jako s rakovinou, pokud ji úplně nezničíte, zabije vás, říká lidskoprávní analytička
-
OVĚŘOVNA: Zboží s kódem 482 je jedovaté a z Ukrajiny, tvrdí e-mail. Původ jídla ale z čísla nezjistíte
-
Pohlreich: Zlatá éra gastronomie je pryč. Tehdy kuchaři nechtěli být celebrity, ale být v kuchyních