Většina českých vín je maximálně ekologická
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně pomáhá českým a moravským vinařům aplikovat vědecké postupy a poznatky do praxe. Nejnovější poznatky vědy a výzkumu v oblasti pěstitelství a zpracování vína prezentuje na konferenci ‚Odraz vědy a výzkumu ve vinohradnické a vinařské praxi,‘ kterou pro vinaře a vinohradníky pořádá v Lednici.
„Konference byla koncipována na základě požadavků vinařů. Aktuálně se tedy mluvilo o kvalitě hroznů, která souvisí i s klimatickými změnami, pěstování odrůdy sauvignon blanc a o ošetřování půdy na vinicích. Přednášejícími jsou domácí, ale hlavně zahraniční odborníci. Smyslem akce je totiž také seznamovat domácí vinaře a vinohradníky s trendy a poznatky v zahraničí,“ říká Pavel Paloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy Univerzity v Brně.
O vědecké konferenci v Lednici a nejnovějších trendech ve vinařství mluvil na Rádiu Česko Pavel Paloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy Univerzity v Brně.
„Současný trend ve vinařství je postaven na ekologizaci vinohradnictví. Přibývá biovinařů, většina vinohradníků ale pracuje v takzvané integrované produkci, kde chemické vstupy, které jdou do vinice, jsou vázány na prognózy a signalizaci chorob a škůdců a půdních rozbory. Tím se chemické vstupy minimalizují. Dá se říci že produkce hroznů a následně vína je v České republice maximálně ekologická,“ dodává Paloušek.