Handicapovaného sportovce na Jizerské 50 nezastavily ani problémy s vázáním. Je to obrovský úspěch, hlásil

Vítězové letošní jubilejní Jizerské padesátky sklidili obdiv diváků i tisíců amatérských běžkařů. Ale aplaus, a to pořádný, si zaslouží i Jan Tománek. Handicapovaný závodník, který jel celých 50 kilometrů vsedě na své sledgi a na trati se musel vypořádat i s velkými technickými potížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Tománek se svým sparingem Martinem Brabcencem

Jan Tománek se svým sparingem Martinem Brabcencem | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Až v neděli budu vědět, jestli jsem něco podcenil. Věřím ale tomu, že ne,“ říkal ve středu před Jizerskou padesátkou Jan Tománek. Borec, kterému po nehodě funguje oproti jiným lidem jen třetina svalstva a přemisťuje se díky vozíku. Nebo po sněhu na svém sedátku, na sledgi.

Do cíle mířili amatéři vyrážející do závodu z páté vlny a mezi nimi on. V čase 5 hodin a 49 minut, při kterých by se v tom lepším případě mohl spoléhat jen na své ruce.

„Je to obrovský úspěch, protože to, co nás na trati potkalo, tak to už bylo nemožné. Dva kilometry před cílem jsme se sami sebe ptali, jestli už máme slavit. Říkal jsem ale, že nemůžeme, protože dva kilometry jsou strašně moc,“ nevěřícně kroutil za cílem hlavou Jan Tománek nad tím, co jeho a také jeho sparingpartnera Martina Brabence potkalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Tománek absolvoval Jizerskou padesátku na speciálních saních

„Dojížděl jsem závodníka přede mnou, ale bohužel spadl a prasklo mi vázání, takže dalším hrdinou dnešního dne byl můj sparing, který mi dal svoje vázání a vrátil se na Jizerku do support caru. Navíc jsme tu samou proceduru pak řešili ještě jednou,“ líčí Jan Tománek. Ano, bez vázání ani jeho sledge nejede.

Martin Brabenec, který obětoval svůj výkon pro to, aby kamarád dojel, jen pokrčil rameny.

„Musel jsem běžet zpátky proti proudu všech běžkařů a vracel jsem se zpátky až na Jizerku, kde jsem dostal náhradní lyže,“ suše popsal Martin Brabenec svůj čin, za který by si zasloužil nominaci na Cenu Fair Play.

Byl to pro mě neuvěřitelný závod, zářila Smutná v cíli Jizerské padesátky

Číst článek

Jan Tománek tak dojel do cíle, vydýchával se a sám zjišťoval, nakolik mu Jizerská padesátka vsedě na sledgi dala zabrat.

„Teďka se cítím dobře, ale ono se to rozleží, až se dostanu na vozík. Myslím si ale, že je to dobré. Nejsem na tom tak jako před třemi roky na König Ludwigu, kde jsem necítil ramena,“ říkal Jan Tománek.

A Jizerská padesátka je mu málo, plánuje si 90kilometrový Vasův běh.

„Vasák je delší jenom o 40 kilometrů a je tam nastoupáno o 200 metrů méně. Optimismus neztrácíme,“ věří sobě i parťákovi handicapovaný lyžař Jan Tománek.

Tomáš Kohout, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme