Čápi hnízdí na komíně školy v Bavorově na Strakonicku. Díky kameře je lidé mohou sledovat zblízka

3. květen 2024 07:14

O čtyři vajíčka pečují čápi na komíně základní školy v Bavorově na Strakonicku. Nově to můžou žáci a další zájemci sledovat zblízka. Tamní učitel se svými přáteli totiž nainstaloval k čapímu hnízdu kameru.

„V podstatě to byl můj nápad. Když při výuce dojde na téma opeřenců, mohou učitelky žákům krásně ukázat, jak to v hnízdě funguje. Už teď z toho děti byly nadšené, protože to najednou mohou vidět zblízka. K tomu se člověk běžně nedostane,“ říká učitel Pavel Varnuška

Čápi hnízdí na komíně školy. „Kamera je nasměrovaná tak, že je v záběru celý Bavorov plus část Šumavy, takže je tam i krásné panorama vzadu. Navíc kamera má noční přísvit, aby bylo do hnízda dobře vidět i v noci,“ popisuje učitel.

„Dokonce už jsme tady viděli i nálet, kdy minulý týden zaútočilo asi sedm jiných čápů, kteří bojovali o to hnízdo. Naši se zdárně ubránili a druhý den snesli další vajíčka,“ vypráví.

Nainstalovat kameru na vršek zhruba třicetimetrového komínu ale nebylo snadné. Pavlu Varnuškovi s tím pomohl ornitolog a hasič Petr Valdman. „Já jsem tam lezl jednou a přiznám se, že nedolezl. Asi ve dvaceti metrech, při představě, že tam budu muset přes kladku vytáhnout tu kameru a přivrtat ji, jsem to vzdal,“ přiznává Petr Varnuška.

Do projektu je vtažena i jeho žena Karolína Varnušková Bártová. „Člověk zjistí věci, které dosud vůbec netušil. Třeba, že první přilétá čáp, připraví hnízdo a čeká na samičku. A samička může být taková potvora, že přiletí a nelíbí se jí to, tak třeba tři dny sedí vedle a čeká, až sameček hnízdo upraví podle její libosti,“ líčí.

Pohled na život bavorovských čápů si tak užívají nejen žáci školy, ale i mnozí obyvatelé města. Záběry z hnízda je možné sledovat na facebookové stránce ZŠ Bavorov čápi.

Spustit audio

Související