0007 protekce nebo náhoda?

14. únor 2008

Jakou máte na autě registrační značku? Obyčejnou anebo protekční, která má všechna čísla stejná? Znamená to něco z pohledu policistů? Auto je pro mnohé lidi jedním z mála míst, kde jsou naprosto sami a pod pláštíkem anonymity se občas chovají jinak než normálně. Jenže zase tak anonymní auto není, jak by se na první pohled mohlo zdát. Musejí mít svou SPZ, tedy přesněji registrační značku. A ta občas může prozradit hodně věcí a vůbec přitom podle Evy Kézrové nemusí jít o jméno a bydliště.

Současné registrační značky, které využívají kombinace jednoho písmena a šesti čísel už nejsou tak snadno zapamatovatelné jako předchozí typ espézetek, ale o to více vynikne když jsou čtyři anebo dokonce všechna čísla stejná.

"Asociuje mi to dvě věci. Zaprvé, že takovýto člověk má dost peněz, a zadruhé, že má dobré známé na registraci vozidel," potutelně říká policejní rada Rostislav Plachý a záleží pak jen na každém policistovi, jestli takový řidiči má u něj plus anebo mínus. Ostatní řidiči většinou v tom obyčejném provozu zvláštní kombinaci čísel u cizích aut ani příliš nevnímají.

"Nevím, co si o tom mám myslet."
"To já vůbec neřeším, já jenom dávám pozor, jestli ten člověk jede dobře, jestli náhodou to není nějaký ďábel na těch silnicích."

Ale možná by právě pohled na registrační značku mohl naznačit, například pražští tramvajáci o tom vědí své, vždyť tyhle situace řeší téměř denně.

"Jak je vidět, tak auto s číslem 1111 může i do zákazu vjezdu."

Ostatně velmi často jsou vidět tyto zajímavé registrační značky na drahých modelech vozů, asi jen těžko potkáte třeba obyčejnou fábii se čtyřmi čtyřkami na značce. A právě tohle už ale ostatní řidiči registrují, většinou nejprve vidí auto, které si na silnici vykládá pravidla nebezpečně po svém, a pak si všimnou té "hezké" značky, která k tomu častokrát patří.

"Ti lidé se chovají podle toho, jaké mají auto..."

Které vyšperkují i nějakou krásnou registrační značkou. Jak jí ale mohou získat? Tak na to jsem se zeptala majitele jedné z nich, který na svém firemním autě měl moc hezké číslo 7A8 1000.

"No tak to je strašná náhoda. Fakt náhoda. To se prostě nedá nic dělat, na někoho to vyjde, na někoho ne. My takové značky máme všechny, protože ta náhoda je prostě taková."

Tolik štěstí a náhody pro celou firemní flotilu - že skutečnost je ale jiná, vědí i na ministerstvu dopravy, jak potvrzuje i Karel Hanzelka.

"Obecní úřady od nás mají metodický pokyn, že registrační značky mají vydávat v číselném matematickém sledu tak, jak jsou za sebou. Ale co si budeme povídat, ty nejhezčí se čas od času schovávají do šuplíku a dávají známým."

A tak se to zřejmě zlegalizuje - za několik tisíc korun výhledově bude možné nechat si vyrobit značku na přání.

autor: evk
Spustit audio