6. etapa: Peterhansel sesadil Loeba, Price vítězem už potřetí. Klymčiw stoupá pořadím

9. leden 2016

Bolivijská etapa, která vedla smyčkou z Uyuni opět do Uyuni ve výškách mezi 3 500 a 4 200 metrů nad mořem, prověřila schopnosti jezdců a promíchala celkovým pořadím ve všech kategoriích. Francouz Loeb ztratil celkové vedení kvůli technickým problémům a z čela ho sesadil jeho týmový kolega Peterhansel. Mezi motorkáři byl opět nejrychlejší Australan Price, vyhrál s minutovým náskokem před Rakušanem Walknerem. Čtyřkolky ovládli bratři Marcos a Alejandro Petronelli z Argentiny a mezi kamióny dojeli na prvních třech místech Holanďani, nejrychlejší Stacey.

Motorky

Etapu výborně zajel Australan Price, který získal v cíli už třetí etapové vítězství. Těsně za ním dojel pouze se ztrátou minuty a 5 sekund Rakušan Walkner a pouze 7 sekund za ním dojel Portugalec Goncalves. V celkovém průběžném pořadí zůstává Goncalves v čele, ale těsně za ním je Price.

Bohužel závod skončil pro nadějného Portugalce Fariu, který si zlomil při pádu zápěstí. Na letošní dakarský závod nebude zřejmě rád vzpomínat ani Barreda Bort, během etapy měl další technické problémy a propadl se až na 70. pozici.

Australan Price, vítěz 6. etapy závodu, celkově je druhý

Celkové pořadí: 1. Goncalves (PRT/Honda), 2. Price (AUS/KTM), 3. Walkner (AUT/KTM)

Čtyřkolky

V kategorii čtyřkolek o prvenství mezi sebou soupeřili bratři, Argentinci Alejandro a Marcos Patronelli. Z etapového vítězství se nakonec radoval Marcos, ale v celkovém pořadí je první Alejandro, kterému se povedlo ze tří dakarských účastí dva ročníky vyhrát: v roce 2011 a 2012. Třetí v etapě i v celkovém vítězství je Rus Karyakin.

Celkové pořadí: 1. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 3. Karyakin (RUS/Yamaha)

Čtěte také

Auta

Napínavý závod se odehrál i mezi závodníky v kategorii aut. První tři místa v celkovém pořadí zůstávají rozdělena v Peugeot týmu, pouze pořadí se promíchalo. Z celkového vedení sesadil Francouze Loeba jeho zkušený krajan Peterhansel, který udělal veliký krok k získání už šestého triumfu. Náročný povrch trati komplikoval jízdu Loebovi, který jel 80 kilometrů se zablokovaným acelerátorem a musel měnit druhé kolo, v cíli byl až čtvrtý. Druhý nejrychlejší čas 542 km dlouhé rychlostní zkoušky zajel Španěl Sainz. Poprvé se na stupně vítězů dostal AlRajhi ze Saúdské Arábie. Stupně vítězů kontroluje ze 4. místa loňský dakarský vítěz, Katařan Al-Attiyah, který se pokusí v dalších etapách nabourat vládu Peugeotů.

Celkové pořadí: 1. Peterhansel (FRA/Peugeot), 2. Loeb (FRA/Peugeot), 3. Sainz (ESP/Peugeot)

Francouz Peterhansel sesadil Loeba z průběžného vedení v soutěži

Kamióny

Posádky kamiónů tentokrát jeli odděleně od kategorie motorek, čtyřkolek i aut a čekala je rychlostní zkouška v délce 295 km. Nejlépe ji zajeli Holanďané, kteří si rozdělili první tři místa. Nejlepší z nich byl Stacey, pouhých 7 vteřin za ním De Rooy a třetí nejrychlejší v cíli byl Versluis.

Celkové pořadí: 1. Stacey (NLD/MAN), 2. Versluis (NLD/MAN), 3. Villiagra (NLD/IVECO)

Čtěte také

Češi v etapě

Ondřej Klymčiw se připravuje na další etapu dakarského závodu

Kolomý na bezmála třísetkilometrovém rychlostním testu prohrál se Staceym o tři minuty, zajel sedmý nejlepší čas a celkově zůstává na 6. místě se ztrátou více než 12 minut na vítěze. Desátým místem zopakoval čtvrteční výsledek Jaroslav Valtr v další tatře, v průběžném hodnocení je ale na 18. příčce za českou trojkou Martinem Macíkem. Ten dokončil etapu jako 14. a celkově je 13.

Martin Prokop v toyotě zajel 23. nejrychlejší čas, za Peterhanselem zaostal o více než 40 minut a klesl o dvě pozice na 18. místo.

Spokojený se závodem může být Ondřej Klymčiw, v kategorii motocyklů se posunul po 6. etapě na 23. pozici, což je jeho zatím nejlepší umístění v závodu.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio