Bez dokladů až za 2000

17. říjen 2008

Kde máte potřebné doklady, když řídíte auto? Na dosah ruky anebo v kufru vozu? A co všechno po vás mohou policisté při silniční kontrole vlastně chtít? Nedávno nám do redakce volal posluchač z brněnska, který chtěl vědět, jestli po něm policisté mohou chtít i občanský průkaz. A tak jsme to zjišťovali.

Občanský průkaz nepatří mezi doklady, potřebné k řízení vozidla, ale přesto mají policisté při silniční kontrole právo požádat nás o prokázání totožnosti. A taky to většinou dělají. Jaké doklady ale musíme mít u sebe jako řidiči?

"Je to řidičský průkaz, kterým se prokazuje držení příslušného řidičského oprávnění, osvědčení o technickém průkazu (tzv. malý technický průkaz), kterým se prokazuje vozidlo, dále doklad o uzavření pojistné smlouvy s příslušnou pojišťovnou ve věci povinného ručení a lékařské potvrzení o zdravotní způsobilosti, pokud je řidič senior. A v případě, že je na předním skle vozidla nalepen dálniční kupón, tak musí mít u sebe druhý díl, kterým se prokazuje číslo kupónu," vyjmenovává Karel Hanzelka z ministerstva dopravy.

Ještě do konce roku můžeme uzavření povinného ručení prokazovat potvrzením od pojišťovny, ale od 1. ledna příštího roku už budou policisté uznávat pouze zelenou kartu - tak jako v zahraničí. Přičemž tato karta je platná pouze tehdy, je-li podepsána pojištěncem, podobně jako druhý díl dálničního kupónu, na kterém musí být napsána registrační značka. Celníci a strážníci po nás mohou chtít pouze řidičský průkaz a osvědčení o technickém průkazu.

Mimochodem, kde potřebné doklady vozíte? Uvnitř vozu nebo v kufru? Rostislav Plachý z policejního prezídia jednoznačně doporučuje první možnost.

"Zejména z toho důvodu, abych při silniční kontrole nemusel z vozu vystupovat. To je totiž velmi nebezpečné, protože v současnosti máme nahlášených mnoho loupežných přepadení spáchaných i v uniformě policie. Člověk si totiž toto nebezpečí neuvědomuje, a proto velice tuto stránku podceňuje. Znovu doporučuji vozit doklady uvnitř vozu a co nejblíže u sebe."

A víte, který z dokladů řidiči zapomínají nejvíce?

"Osvědčení o registraci vozidel, a to zejména u řidičů kamionové přepravy. Ti přecházejí z jednoho vozidla na druhé a při tom často svému kolegovi odnesou osvědčení o registraci vozidla. Často se také zapomíná doklad o sjednaném pojištění."

Ale naštěstí to, že tyto doklady vlastníme, jsou policisté schopni zjistit přímo na místě.

"Ano, pokud tento doklad chybí, provádíme takzvanou lustraci v evidenci vozidel. Tam zjistíme komu vozidlo patří. V případě, že se neshoduje jméno řidiče s majitelem vozidla, musíme zjistit, v jakém vztahu jsou. To platí například u firemních vozidel. Tím vyvrátíme možnost, že jsme zachytili odcizený vůz," vysvětluje Rostislav Plachý.

Pokud máme všechny doklady v pořádku, ale zapomněli jsme je doma a nemůžeme je předložit, mohou nám policisté udělit pokutu až do dvou tisíc korun.

autor: evk
Spustit audio