Bude dechová zkouška na alkohol povinná

31. prosinec 2009

K Silvestru a Novému roku patří už neodmyslitelně alkohol. Bohužel mnoho řidičů má pocit, že právě na přelomu roku mohou i v podnapilém stavu usednout za volant. To je samozřejmě mýlka. I při novoročních oslavách platí stejná pravidla jako v jiný den roku - tedy nulová tolerance alkoholu v krvi řidiče. Od prvního ledna 2010 se však přesto něco změní - kontrol na jízdu pod vlivem alkoholu přibude.

Takhle to bude po Novém roce vypadat téměř u všech kontrol. Při každé kontrole totiž dopravní policisté provedou u řidiče i test na alkohol:

"Součástí základní kontroly bude automaticky dechová zkouška a v případě podezření na návykové látky také orientační test na drogy. V návaznosti na vývoj v oblasti alkoholu chceme preventivně daleko více působit a provádět tak mnohem více kontrol zaměřených na alkohol v krvi řidiče," potvrzuje ředitel našich dopraváků Leoš Tržil.

Doposud dopravní policisté dali řidičům dýchnout pouze tehdy, pokud měli podezření nebo byla vyhlášena speciální akce na alkohol.

"V průběhu roku bude dokoupeno dalších zhruba 500 certifikovaných přístrojů. Provedení dechové zkoušky trvá opravdu krátce, takže tím nikoho zdržovat nebudeme. Nám se jedná spíš o to, že u řady dopravních nehod, kde je přítomen alkohol, bývá zpravidla někdo zraněn," říká Leoš Tržil.

Důvod zpřísnění kontrol na alkohol je jednoznačný - v roce 2009 se v podstatě zdvojnásobil počet řidičů, které policisté přistihli za volantem pod vlivem alkoholu. Na některých to ale nebylo na první pohled vidět.

"Z tohoto důvodu chceme zvýšit počet kontrol a nepostupovat jako doposud, kdy se prováděla dechová zkouška až v případě, když měl policista podezření. Každý člověk má jiný metabolismus a jinak se chová pod vlivem alkoholu a může se stát, že řidič, který nebudí podezření, může o 200 metrů dál způsobit vážnou dopravní nehodu. Následně po provedení dechové zkoušky se zjistí, že má v krvi přes půl promile alkoholu," vysvětluje Leoš Tržil.

Odbourávání alkoholu ovlivňuje nejen zdravotní stav, ale třeba i to, co dotyčný jedl. Svoji roli v tomto směru hraje také pohlaví. Udává se, že 85kilogramový muž vstřebá jedno desetistupňové pivo za dvě a čtvrt hodiny. 65kilová žena dokonce za tři a tři čtvrtě hodiny. U dvou piv už je doba dvojnásobná.

Pokud tedy víte, že máte jet autem, dejte si raději jen minerálku.

autor: evk
Spustit audio