Češi už nejsou postrachem chorvatských silnic

27. srpen 2010

Velké kolony se dají čekat o posledním prázdninovém víkendu při cestách po celé Evropě. Především hlavní tahy z Chorvatska a Itálie budou hodně vytížené. Jak však vypadalo chorvatské léto českých řidičů? Byli stejně jako v předchozích letech postrachem tamních silnic?

Podle slov Pavla Bednáře, který jako vedoucí našeho konzulárního jednatelství ve Splitu má poměrně přesné informace o tom, jak se čeští řidiči chovají na chorvatských silnicích, letos už nejsou postrachem tamních silnic: „Ve srovnání s předchozími roky se letošní sezóna do dnešního dne povedla, protože obětí je opravdu minimum. Domnívám se, že čeští řidiči jsou stále víc zodpovědnější, svědomitější a cestou k moři nepřeceňují své síly - dělají pravidelné přestávky. Nestávaly se proto v minulosti tak časté nehody způsobené mikrospánkem.“

Naštěstí letos nemusel náš konzulát zatím podobný případ řešit. Dokonce i nehody, kterých se účastnili čeští řidiči, se většinou nestaly jejich vinou a v mnoha případech končily jen poškozením auta. „Někdy musela být vozidla odtažena do České republiky, protože nebyla pojízdná. Za celé léto jsme zatím zaznamenali pouze jednu tragickou dopravní nehodu, při které zahynul jediný řidič. Na začátku června na Istrijském poloostrově havaroval autobus, ale nehoda se naštěstí obešla pouze s několika zraněnými.“

Co se však nezměnilo, jsou víkendové dopravní kolony, ve kterých jsou nejen čeští řidiči. Nadcházející poslední prázdninových víkend tak bude z tohoto pohledu doslova kritický. Chorvatsko není členem Evropské unie, a proto se na hranicích se Slovinskem nebo Maďarskem kontrolují doklady cestujících. Tady se většinou řidiči zdrží dlouho, ale první zdržení přichází ještě ve vnitrozemí. Obě „mořské“ dálnice se totiž protínají na mýtnici před Záhřebem.

Sjedou se tam všechny automobily, které jedou jak ze severní, tak z jižní části Jadranského moře, a o víkendech se tu proto tvoří dlouhé kolony.“ Tento scénář bude platit ještě několik následujících týdnů, protože v Německu končí prázdniny až v září. Pokud se tedy k Jadranu teprve chystáte, zkuste to raději přes týden.

V Omiši a Šibeniku se můžete setkat i s našimi policisty, kteří podle Pavla Bednáře pomáhají nejen našim motoristům.

Oni jsou ze strany chorvatské policie využíváni nejen ke kontaktu s našimi turisty, ale také se Slovinci nebo i s Poláky. Například o tomto víkendu se tu popraly dvě skupiny českých a polských mladíků a naši policisté tu hodně pomohli. Stejně jako každý rok tu čeští policisté pomohli našim turistům ať už radou, nebo překladem a pomohli jim vyřešit obtížné situace,“ uzavírá Pavel Bednář.

Tak věřme, že letos už žádné závažné problémy čeští turisté v Chorvatsku řešit nebudou.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: evk
Spustit audio