Cestování po zemích: Itálie

2. červenec 2009

Chystáte se strávit dovolenou v Itálii? Nejen na hraničních přechodech, ale také na silnicích vás v těchto dnech překvapí kontroly. Důvodem je bezpečnost summitu skupiny G8, který se koná u zemětřesením zničeného města L´Aquila (Akvila) a skončí v polovině července. Ať už se vydáte na cestu vlastním vozem, nebo si auto raději půjčíte přímo v Itálii, neponechejte nic náhodě.

Sotva končí na italských silnicích a dálnicích spousta velkých dopravních omezení, střídá ho nápor turistů a bezpečnostní kontroly na hranicích. S komplikacemi počítejte hlavně na rakouské dálnicích A13, která vede přes Brennerský průsmyk, a také na A2 směřující od Villachu směrem k Benátkám. Jak se omezení dotýkají turistů, ví naše římská spolupracovnice Vědunka Lunardi.

"Pro turisty to znamená, že musí mít platný cestovní doklad. Na letištích hraniční kontroly nepůsobí velké potíže, větší problémy čekají automobilisty. Například v neděli se stála tříkilometrová fronta na hranicích se Slovinskem - policisté totiž kontroljí pasy lidí v obou směrech."

Většina italských dálnic je zpoplatněná. Upozorní vás na to značky. Se známkou si nemusíte dělat starosti, platí se na mýtných branách. Stejné je to i při průjezdu některými alpskými tunely, kde budete muset navíc zpomalit. Dálničním poplatkům se nevyhnete ani v Rakousku, Německu nebo Slovinsku. Celá cesta se pak hodně prodraží. Nevýhodou italských dálnic je to, že bývají často přeplněné a řidiči neukáznění. Nebezpečí představují velké zahraniční kamiony, které projíždějí přes severní Itálii.

"Řidiči jsou často za volantem mnohem déle, než povolují platné normy, mají za sebou tisíce kilometrů a jsou unavení. Tím pádem jsou nepozorní anebo mají zpomalené reakce. Na italských dálnicích nespouštějte z očí zpětná zrcátka. A chystáte-li se na cestu v parném létě, nezapomínejte, že při zastávce nesmíte nechat zapnutý motor kvůli klimatizaci."

Čekala by vás pokuta od 200 do 400 eur. V italských obcích je maximální povolená rychlost 50 km/h, mimo obec pak 90 km/h. Na silnicích I. třídy se jezdí nejvíce 110 km/h a na dálnici 130 km/h. V případě, že je dálnice tříproudá, může se objevit značka povolující rychlost 150 km/h. Pokud byste překročili nejvyšší povolenou rychlost byť jen o 10 km/h, nebo projedete na červenou, mohli byste přijít minimálně o 150 eur. A pozor, na území Itálie patří do povinné výbavy výstražná vesta, a to pro všechny cestující. Také se tam zpřísnily tresty pro řidiče, kteří usedají za volant s více jak půl promile alkoholu v krvi.

"Doba, kdy jste si mohli dát v Itálii pár sklenek vína k obědu a pak si klidně sednout za volant, je nenávratně pryč. Po první roce, kdy se nové normy jaksi zabíhaly, se nyní dokonce zpřísnily pokuty i tresty. Překročíte-li maximum půl gramu alkoholu na litr v krvi, pokuty se stupňují od 500 Eur až do 10 000."

Ve městech vás mohou překvapit jak neukáznění řidiči tak také chodci. Ti vám mohou před auto vběhnout kdykoli a kdekoli.

"Největší počet silničních nehod s tragickým koncem se odehrává ve městech. Musíte počítat s tím, že chodci nepřecházejí ulici jen na přechodech a že zebry nejsou vždycky "čitelné" zdaleka. Jestliže se v Římě nebo Neapoli můžete s ostatními řidiči nějak instinktivně dohodnout na přednosti, což je pro Italy velice labilní pojem, s chodci takovýto typ komunikace nemáte," upozorňuje Vědunka Lunardi.

Další informace o zvláštnostech a výjimkách silničního provozu v Itálii čtěte ZDE

autor: krr
Spustit audio