Cestování po zemích: Rakousko

13. srpen 2009

Každoročně na přelomu července a srpna, kdy v některých německých spolkových zemích začínají prázdniny a v přímořských letoviscích se střídají turnusy, zažívají rakouské silnice a dálnice největší nápor. Kolony dlouhé desítky kilometrů blokují severojižní tahy a komplikují situaci i před alpskými tunely. V kolonách čekají i naši turisté, kteří Rakouskem třeba jen projíždějí, aby se dostali k Jadranu. Právě proto, že jím často jen projíždíme, zapomínáme, že i tamní pravidla mají svá specifika.

I když je u nás nulová tolerance, co se alkoholu za volantem týká, v Rakousku povolili až půl promile v krvi řidiče. Neplatí to ale pro ty, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky. Tam se limit snižuje na pouhou desetinu promile. A překvapit by vás mohla ještě další věc:

"Narozdíl od českých silnic není na těch rakouských povinnost v létě svítit. Českým řidičům doporučuji svítit jako při jízdě na domácích silnicích a všem bych radila, aby jeli tak, aby nepadli za oběť policistům. O rakouských strážcích zákona je známo, že vůči cizincům jsou velmi přísní, a navíc zdejší policisté nemusí dokazovat přestupek, ze kterého řidiče obviní," upozorňuje naše spolupracovnice v Rakousku Marie Woodhamsová.

Policii musíte volat vždy při větší nehodě, nebo pokud dojde ke zranění. Dovoláte se na číslo 133 nebo na linku tísňového volání 112. U závažného přestupku vás mohou požádat o zaplacení zálohy odpovídající pokutě. Ta se v přepočtu může vyšplhat až na 35 000 korun (1308 eur). Jestliže takový obnos u sebe nemáte, rakouští policisté jsou nekompromisní. Prostě vám zabaví osobní věci v dané hodnotě.

"Ve srovnání s českými dálnicemi jsou rakouské rozhodně lepší a bezpečnější. Řidiči tu více respektují dodržování dostatečného odstupu vozidel, ale to neznamená, že se tu nenajdou tací jedinci, kteří si z dálnice dělají závodní dráhu a ohrožují tak ostatní účastníky silničního provozu," varuje Marie Woodhamsová.

Značka s písmenem "S" vás upozorní na zpoplatněný úsek, na kterém budete potřebovat dálniční známku. Tu koupíte na hranicích nebo na rakouských i některých českých čerpacích stanicích. Za desetidenní zaplatíte v přepočtu asi 200 korun (7,70 eur), dvouměsíční přijde zhruba na 550 korun (22,20 eur) a roční na bezmála 2000 korun (73,80 eur). A platí se také za průjezd některými tunely. Přesto třeba na cestě do Vídně můžete ušetřit. Známku nebudete potřebovat na dálnici B7, na kterou se nejlépe dostanete z Mikulova. Možná právě proto tam bývá někdy silný provoz.

Marie Woodhamsová ještě poradí, kdy je dobré se vydat na dovolenou.

"Nejlépe je vyjíždět ve čtvrtek a domů se vracet v sobotu dopoledne. Ideální by ale bylo uspořádat si volno tak, abychom se i ve čtvrtek vraceli. Rakušané coby řidiči jsou velmi ochotní pomoct, pokud vidí, že se ostatní řidiči dostali do problémů," dodává Marie Woodhamsová.

A příjemné jsou také ceny pohonných hmot. V Rakousku se totiž teď v srpnu pohybují kolem jednoho eura za litr. Benzín stojí 1,056 eur a nafta 0,916 eur za litr.

Další rozdíly v pravidlech silničního provozu mezi Rakouskem a Českem najdete ZDE.

autor: krr
Spustit audio