Cestování po zemích: Rumunsko

22. srpen 2008

V dalším pokračování seriálu Na cestách s Motožurnálem se podíváme do Rumunska. Tamní silnice jsou poměrně nebezpečné. V posledních dvou letech se tam výrazně zvýšil počet motorových vozidel, a to nejen ojetin, ale také nových vozů místní výroby - nejznámější jsou vozy Dacia.

Ačkoli je Rumunsko svoji rozlohou třikrát větší než Česká republika, stav vozovek je obecně horší než u nás. Uzavírky a omezení jsou na denním pořádku a v některých úsecích hodně komplikují dopravu, jak upozorňuje velvyslanec České republiky v Bukurešti Petr Dokládal.

"Na silnicích se hodně opravuje, například na hlavním tahu z Aradu do Bukurešti je asi na dvaceti místech zúžena vozovka a provoz je řízen semafory. Také na trase z Bukurešti do hor přes Brašov vás po cestě zdrží mnoho oprav."

Zvlášť ve velkých městech je silný provoz. Navíc většina z nich, včetně Bukurešti, nemá mnoho kruhových objezdů. Rychlostní limity jsou stejné jako u nás, jen na dálnicích je rychlost nižší, a to 120 km/h. Rumunské dálnice jsou sice na dobré úrovni, jejich délka se však zatím pohybuje kolem pouhých 200 km a netvoří souvislý úsek. Při vjezdu do země nezapomeňte na nálepku, tzv. rovinietu, což je poplatek za užívání všech silnic, nikoli jen dálnic. Koupíte ji na poštách i u čerpacích stanic PETROM.

"Řidičům doporučuji si rovinietu zakoupit, protože se jim může stát, že při opuštění Rumunska ji bude pohraniční policie kontrolovat. To by znamenalo nejen zaplacení silničního poplatku, ale také pořádkové pokuty okolo 60 eur."

Tato sankce ale může být ještě vyšší, až 2000 eur, což je téměř 50 000 korun. Policisté mohou pokuty za přestupky vymáhat přímo na místě. Jejich výše se odvíjí od minimální rumunské mzdy a přepočítávají se na body. V Rumunsku platí před a během řízení absolutní zákaz požívání alkoholu. Na tamních cestách je nutné počítat nejen s přítomností chodců a cyklistů, ale i neosvětlených povozů.

"Dávejte si pozor na koňské povozy, které jezdí po silnicích neosvětlené a za šera nebo za tmy se jim většinou řidiči vyhýbají na poslední chvíli."

V Rumunsku na řidiče čekají i jiná nebezpečí. Pozor by měli dát především ti, kteří mají namířeno do severní části země zvané Maramureš a chtějí vidět i malované kláštery v Bukovině.

"V letošním roce, zhruba před třemi týdny, tam byly velké záplavy a silnice je tímto směrem velmi porušená. Je sice průjezdná v celé délce, ale záplavy poškodily okraje vozovek, mosty, a proto je vozovka často zúžená. Tady se určitě zdržíte."

Ceny za litr pohonných hmot jsou v podstatě stejné jako u nás. Raději ale tankujte u značkových čerpacích stanic. Univerzální linkou tísňového volání je 112 a domluvíte se anglicky.

autor: krr
Spustit audio