Cestovatelé, dejte si pauzu!

5. červenec 2012

Statisíce našich řidičů míří nebo zamíří v následujících dnech či týdnech na dovolenou k moři. Čeká je cesta dlouhá stovky a stovky kilometrů a mnozí se domnívají, že jsou takoví supermani, že ji zvládnou na jeden zátah bez chvíle odpočinku. Jenže, stejně jako fyzika není všemocná a rychlost má své hranice, tak je má i příroda a naše tělesná schránka.

Ač to zní paradoxně, i stání v kolonách je psychicky vyčerpávající. A tak by přestávky měly být řízeny hodinami a ne našimi pocity. Vždyť nemusí být velkou časovou ztrátou.

„Přestávky nemusí být zpočátku dlouhé. Mohou to opravdu být desetiminutové přestávky, které využijeme ke krátkému občerstvení, doplnění tekutin a návštěvě WC. Pokud se rozhodneme, že pojedeme delší cestu najednou, tak v pozdních fázích cesty je nutné použít i určité probuzení organismu prostřednictvím nějaké fyzické činnosti,“ potvrzuje doktor Jaroslav Větvička.

Začnou-li nás bolet oči, tak už jde o souhrn únavy celého organismu. A toho bychom se měli vyvarovat. Dlouhé hodiny za volantem s sebou přinášejí nejen celkovou únavu, ale i bolesti zad a páteře. Proto není hanbou si na parkovišti trochu zacvičit.

Lehněte si na záda, procvičte si oči. Pomáhá to

„Pokud máme možnost a vezeme s sebou nějakou karimatku nebo deku, tak ji můžeme rozložit na trávě, lehneme si na záda, roztáhneme ruce, opřeme dlaně o zem, přitáhneme kolena a pomalými kroutivými pohyby pokládáme nohy na jednu, na druhou stranu a oproti tomuto pohybu nohou otáčíme hlavu do protisměru. Těchto cviků uděláme tolik, abychom byli za 30 vteřin až jednu minutu hotovi. Tento cvik je velice dobrý proti bolestem v podstatě celé páteře,“ doporučuje lékař Jaroslav Větvička způsob protažení unaveným cestovatelům.

Dalšími cviky jsou dobře známé dřepy, krátký běh nebo kmitání rukama. Prostě cviky, které nám rozproudí krev a okysličí mozek. Procvičit můžeme i oči.

„Je dobré dívat se ostře do dálky, ostře do blízka, ostře do dálky, ostře do blízka a potom oči zavřít. Jde o to, že zavřením očí se nám obnoví slzný film a právě slzný film je to, co nám oči vyživuje. Zavřením očí jim v podstatě dáme víc najíst,“ radí doktor Jaroslav Větvička.

To bychom měli mít na paměti zvláště ve chvíli, kdy máme auto s klimatizací. Ta oči značně vysušuje. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří používají kontaktní čočky. Je něco jiného sedět v takovém autě hodinu při cestě do práce, nebo deset dvanáct hodin při cestě k moři. A únava očí může velmi snadno vést k nepříjemné migréně a bolesti hlavy, stejně jako bolesti páteře.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pgj
Spustit audio