Chorvatské dálnice patří k nejlepším v Evropě

20. červen 2011

Chystáte se jet na letošní dovolenou k Jaderskému moři? Tak to se můžete těšit na pěkné moderní chorvatské dálnice. Jenže ty nejsou zadarmo. Pokud vás zajímá, kolik při cestě do Dalmácie, do nejoblíbenější české destinace, zaplatíte na dálničních poplatcích, čtěte pozorně. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Pokud jedete z Čech do Chorvatska, jistě projíždíte Rakouskem. Dálnice jsou tu zpoplatněny, ale dálniční známka je poměrně levná – na deset dní stojí 7,90 eura. Naopak ve Slovinsku jsou poplatky za dálnice vysoké – za sedmidenní známku zaplatíte 15 eur, ale vzhledem k tomu, že lidé jezdí do Chorvatska často na delší pobyt, musejí si koupit už měsíční kupón, který vyjde na 30 eur. Za pár desítek kilometrů slovinské dálnice je to opravdu mnoho. Existují sice objízdné trasy, ale ty jsou složitější a nepříjemnější.

Směrem ze Slovinska do Chorvatska stále ještě chybí několik kilometrů dálnice, zatímco hned po přejezdu chorvatských hranic najedete rovnou na dálnici. Ta se sice v určitých údolích zužuje, ale je velice kvalitní. Většina Čechů jezdí po dálnici od chorvatské hranice do Dalmácie neboli do Splitu. Budete platit dvakrát: jednou za úsek od hranice do Záhřebu a potom od Záhřebu do své cílové destinace – do Splitu nebo na konec dálnice směrem k hraničnímu přechodu Metkovič do Hercegoviny, kde se staví další úsek dálnice do Dubrovníku.

Chorvatské dálnice jsou ve velice dobrém stavu a jejich úseky momentálně patří k těm nejlepším v Evropě. Chorvaté si za to také nechají patřičně zaplatit. Za úsek od hranice do Záhřebu vydáte v přepočtu 140 korun, z hlavního města do Zadaru 360 korun, do Šibeniku 450, do Splitu to bude 520 a cesta až na momentální konec dálnice do Ravči stojí 620 korun za osobní auto bez přívěsu. Platí se v terminálech na sjezdu z dálnice, jejich obsluha přijímá chorvatské kuny, eura i platební karty.

Až se budete vracet, zvláště o víkendu se připravte na dlouhé kolony aut před Záhřebem na úseku od Karlovce. Fronty se ale dají šikovně minout: „Při návratu ze Splitu nebo Rijeky odbočte čtyři kilometry před Záhřebem na sjezdu Demerje. Na tabulích uvidíte výrazný nápis ‚no cash‘ – na tomto terminálu se nedá platit v hotovosti, ale výhradně kartami. Tato varianta je výrazně rychlejší. Dvouproudová dálnice vás pak vyvede na obchvat Záhřebu a pak budete normálně pokračovat směrem k hranicím – ať už do Slovinska nebo do Maďarska. Pokud se vám stane, že nemáte platební kartu a sjedete k bezhotovostnímu terminálu, pak se v žádném případě nevracejte zpět. Museli byste couvat čtyři kilometry, což se bohužel také stává. V podobných nouzových případech obsluha přijme i peníze,“ radí pan Nikša Bjelajac z chorvatského automotoklubu HAK.

Na automotoklub se ostatně můžete obrátit vždy, pokud se dostanete do nesnází. Stačí vytočit číslo 1987 nebo celoevropskou linku 112.

autor: mdo
Spustit audio