Chrám obklopený horami bude prezentovat Plzeňský kraj na veletrzích

7. prosinec 2007

Starobylý chrám obklopený horami. Tak bude vypadat expozice Plzeňského kraje na veletrzích Regiontour a GO, které se budou konat 10. až 13. ledna na brněnském výstavišti. Expozice s titulem Kraj živé vody sází na propagaci památek a jedinečnou přírodu.

Jak řekla krajská radní pro cestovní ruch Olga Kalčíková, stánek bude řešen ve tvaru chrámu svatého Bartoloměje z centrálního plzeňského náměstí," dodala. Obklopen bude horami představujícími Prsa Matky Boží, tedy část pohoří Šumavy. Vnitřní prostor bude chrámový. Jeho historickou atmosféru posílí světlo dopadající z "gotických" oken. "Mystický zážitek bude umocněn ještě umístěním soch. Kraj přiveze do Brna také hudbu a skláře ze Švihova na Klatovsku, který bude návštěvníky učit své řemeslo.

Rotunda  Starý Plzenec

Plzeňský kraj sází tradičně na neobvyklé expozice. V roce 2006 se prezentoval kolovečským mlýnem, v němž se přemílají starší ženy na mladé, a letos exkurzí do pravěku. Expozice Tady vznikl život zavedla návštěvníky o 300 milionů let zpět.

Na jednom z největších středoevropských veletrhů cestovního ruchu, kam přijíždějí lidé z 33 zemí, chce Plzeňský kraj letošním nápadem oslovit příchozí všech věkových kategorií. Má jim dát tipy, kde a jak strávit dovolenou. Ostatně počet návštěvníků kraje vzrůstá. O desetitisíce se zvýšil počet českých turistů, klesá ale počet cizinců. "Čech už je dnes ale z hlediska útraty srovnatelný se zahraničním turistou," uvedla radní. Marketing kraje se podle ní bude budovat desítky let. Kraj sází na nově zřízenou, turisticky velmi zajímavou CHKO Český les. Oblasti se musí propagovat a doplnit infrastrukturou. Úžasná příroda i památky jsou také na severu Plzeňska a na Rokycansku, kam ale zatím chybí dobré dopravní napojení.

Regiontour
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio