Čistíme interiér po kuřákovi

20. listopad 2007

Kouření není moderní - to už si asi všiml snad každý. Kromě toho, že to není trendy, není to ani zdravé. Kouř navíc ani nevoní. My vám teď nebudeme popisovat, jak vypadají kuřákovy plíce, ani se dál "babrat" ve zdravotních rizicích tohoto zlozvyku. Zůstaneme věrni automobilové tématice a poradíme vám, jak auto po kuřákovi čistit.

Auto, ve kterém se kouří, poznáte v první vteřině, kdy otevřete dveře. Vůz páchne. Podle Marka Nováka ze společnosti AutoDoktor je navíc jeho interiér zabarven dohněda:

"Po kuřákovi se auto čistí hůře než po nekuřákovi, protože kdyby se vynechal třeba jen malý kousek čalounění interiéru, je to tam okamžitě vidět. Interiér je celý zahnědlý. To je patrné při čistění stropního čalounění, kdy vám potom po sloupku stéká hnědá voda."

Zahnědlou barvu ale znají kuřáci také třeba z domova, když si myjí okna, nebo perou záclony, takže tohle by je z míry asi příliš nevyvedlo. Jak profesionálové bojují se zápachem auta? Překvapivě lépe než se zahnědlým interiérem.

"Kromě toho, že se vyčistí a vypere celý interiér, slouží k tomu i čištění klimatizace. Vyčistí se výměník od všech bakterií a plísní, a nakonec se celý interiér vydezinfikuje."

Na zahnědlý odstín i zápach si kuřáci natolik zvyknou, že už jej po čase ani nezaznamenávají, navíc oboje přichází pozvolna. To propálení sedadla je dílem okamžiku a rozzlobí stejně zarytého antikuřáka, jako toho, kdo pálí denně dvě krabičky. Navíc opravou v domácích podmínkách toho moc nevyřešíte.

"Dokážeme díru zacelit, hlavně na velurových látkách (jemný semiš). Když se opravuje obyčejná látka, je to na ní vždy vidět."

Technologií oprav propálených sedaček je několik, používají se speciální tmely, případně zažehlení. Pokud vás něco takového čeká třeba v souvislosti s generálním vánočním úklidem, počítejte s tím, že komplet interiér vás přijde zhruba na 1000 až 2000 korun - záleží na kraji a míře zašpinění. A páchnoucí klimatizace, to je záležitost 500 až 1000 korun. Případně zalepení propálené díry se pohybuje v podobných intencích. Celek tedy za 2000 až 4000 korun. Upozorňujeme že ceny jsou jen rámcové, abyste měli představu, na kolik vyčištění auta po kuřákovi vyjde.

autor: pek
Spustit audio