CNG podraží

24. duben 2011

Pokud jezdíte autem a platíte pohonné hmoty ze svého, velmi dobře víte, že ceny pohonných hmot už několik týdnů za sebou stále stoupají. Jak tedy ušetřit? Jak neplatit za cesty autem tolik? Jednou z variant je jezdit na zemní plyn. Jenže opravdu se to vyplatí? I zemní plyn totiž bude zdražovat.

Průměrné ceny za benzín se už v pondělí přehouply přes 35 korun za litr, naftě do této hranice nechybí příliš. O úsporách už jsme v motožurnálu mluvili několikrát – na našem webu se dočtete tipy pro úspornou jízdu, tipy pro přestavbu aut na propan butan a také na zemní plyn. Právě ten bývá v poslední době často zmiňován jako ekonomicky výhodná alternativa ke klasickým autům.

„V České republice je dnes přes 2700 vozů, které jezdí na stlačený zemní plyn, tedy CNG – z toho je 306 autobusů a zbytek je rozdělen mezi osobní a užitkové vozy, vozidla pro svoz komunálního odpadu nebo také vysokozdvižné vozíky,“ vyjmenovává Markéta Schauhuberová z české plynařské unie. Podle ní nejrychleji roste segment osobních aut.

„Růst v sektoru osobních aut je dán především cenou CNG, protože na čerpacích stanicích lze natankovat za 16 korun kubík CNG, což odpovídá jednomu litru benzínu. Z porovnání ceny litru benzínu a CNG je potom zcela jasné, co je hnacím motorem pro růst segmentu osobních aut.“

V Česku je skoro 35 veřejných plnicích stanic. Stále populárnější jsou také domácí plničky. Než se však pro plynové auto definitivně rozhodnete, měli byste vědět, že i ceny CNG porostou. „Do konce letošního roku je na CNG nulová spotřební daň. Od příštího roku se bude navyšovat, konkrétně o 36 haléřů na kubík, ovšem tato částka je poměrně zanedbatelná, takže se ceny téměř nezvýší.“

Jenže daň poroste i dál. V roce 2020 dosáhne minimálně na 2,36 koruny na kubík. „Spotřební daň na naftu nebo benzín je kolem 10 nebo 11 korun a pokud ji srovnám s 2,36 koruny, částka je to stále nesrovnatelně nižší,“ komentuje Markéta Schauhuberová.

To je pravda, zvlášť v porovnání s cenami benzínu a nafty. O jejich konkrétní výši v roce 2020 sice nikdo nechce spekulovat, nicméně analytici se shodují, že podle všeho budou velmi vysoké. Auto na zemní plyn se tedy nadále vyplatí, i když i jeho majitelé budou muset za plyn platit víc. Pohonné hmoty jsou totiž segment, ve kterém žádné zlevňování s největší pravděpodobností nepřijde, naopak, vše bude pořád dražší a dražší.

autor: pek
Spustit audio