Cyklopiktokoridor pouze informuje!

17. květen 2012

Jestlipak víte, co je to cyklopiktokoridor? Pokud ne, pak vězte, že nejste sami – 67 procent lidí v naší internetové anketě se přiznalo, že vůbec netuší, o co jde. 17 procent lidí si dokonce myslí, že cyklopiktokoridor je vymyšlené slovo, ale není tomu tak. Už pár let je toto označení dokonce v našich pravidlech silničního provozu, i když jen málokdo asi ví, co přesně znamená.

„Vím co je cyklostezka i piktogram, takže cyklopiktokoridor bude zřejmě stezka pro cyklisty označena nějakými piktogramy.“
„To bude zřejmě označená cyklostezka.“
„Cyklopiktokoridor je vyhrazený pruh na pravé straně vozovky určený pro cyklisty,“ odpověděli řidiči dotázaní v naší anketě.

Tato definice je nejblíže, jak potvrzuje i národní cyklistický koordinátor Jaroslav Martínek. „Cyklopiktokoridor vyznačuje doporučenou trasu pro cyklisty. Většinou se využívá v městském prostředí, aby cyklista věděl, kudy se může dostat z jedné cyklostezky nebo cyklopruhu na další. Ideální je toto vyznačení přes křižovatku, aby cyklista věděl, kde jeho stezka nebo pruh dále pokračuje,“ vysvětluje.

Jinými slovy, není to ani cyklostezka, která je mimo frekventované ulice, ani cyklopruh, který je na silnici vyhrazen pouze cyklistům. Pro vyznačení cyklopiktokoridoru se používá bílá barva, přičemž na silnici je namalován cyklista a tři šipky.

Cyklopiktokoridor neznamená přednost v jízdě

Je to vlastně jakési upozornění pro řidiče, pozor, tudy může jet i cyklista, protože se používá na ulicích, které nejsou dostatečně široké, aby tam cyklisté mohli mít vlastní pruh.

„Tento koridor je vhodný zejména tam, kde je nějaká smysluplná cyklotrasa vedoucí po samostatné cyklostezce nebo cyklopruhu, ale v určitém místě není možné vybudovat žádné cyklistické opatření. Tam ten koridor vede cyklistu od jedné cyklostezky k druhé,“ popisuje Martínek.

Na druhou stranu mnoho motoristů vůbec netuší, co to cyklopiktokoridor je. Z toho pramení i neznalost, jak se na něm mají chovat – tedy nevědí, že má vlastně jen informační funkci. Proto je snaha změnit ho na víceúčelový cyklistický pruh, tak jak je to běžné v zahraničí.

„Ten cyklopiktokoridor zatím nijak neošetřuje práva a povinnosti jak řidičů, tak cyklistů. Opravdu pouze upozorňuje na to, že je tu možný výskyt cyklistů. Naproti tomu víceúčelový jízdní pruh už počítá s určitou předností pro cyklisty. Auto ho může využít pro jízdu pouze tehdy, nejede-li v tomto pruhu cyklista. Zákon by jasně měl definovat práva a povinnosti obou stran,“ uzavírá Martínek.

autor: evk
Spustit audio