Dakarský deník 4 - Změť jazyků na dakarském brífinku

5. leden 2016

Bez večerních brífinků by nebyla Rallye Dakar. Jezdci a zástupci týmů se na nich dozvídají podrobnosti a změny k trase dalšího dne. Takové dostaveníčko se dá jednoduše nazvat změtí světových jazyků.

V osm hodin večer začíná dakarský brífink pro motorkáře, na kterém se dozvědí, jaká bude úterní etapa. Brífink je vždy u velkého pořadatelského auta, u návěsu kamiónu, kolem kterého je obsypána spousta závodníků, ale také manažerů týmů s bločky. A právě brífink je důkazem toho, jak je Rallye Dakar mezinárodní akcí.

Tři jazyky

Mluví se španělsky, francouzsky a pochopitelně anglicky a to v tomto pořadí, protože jsme v Jižní Americe, rallye pořádají Francouzi, ale jsou tu také národy, které těmto dvěma jazykům prostě nerozumí.

Čtěte také

Martin Pabiška, manažer jednoho z českých týmů, také sledoval brífink. Nebolí z toho trošku hlava? „Ne, nebolí. Člověk si musí vždycky počkat na tu svoji řeč. Potom hlavně rychle poslouchat a rychle si dělat záznamy toho, co tam říkají. Skoro jsem to stihnul, některé věci si ovšem musím ještě po brífinku znovu osvěžit s pořadatelem, ale většinu mám,“ říká Pabiška.

Manažer David Pabiška zjišťuje podrobnosti k trase
autor: jař
Spustit audio