Dakarský deník 6 - Pokuty za překročení rychlosti se platí i na Dakaru

7. leden 2016

I na Rallye Dakar si musíte dávat pozor na rychlost. Jinak platíte pokutu a ještě vám přičtou čas. Pořadatelé totiž hlídají průjezdy obydlenými oblastmi, kde musí závodníci jet předepsanou rychlostí.

Jan Veselý a Ivan Jakeš si vyměňují zkušenosti s hlídáním rychlosti na Rallye Dakar. To je totiž hit tohoto ročníku. Honza Veselý už několikrát platil pokutu. „Platil jsem předevčírem za jeden kilometr v hodině. Měl jsem na padesátce 51 a najednou se mi to načetlo. Dostal jsem penalizaci jednu minutu a pokutu 100 Euro. Včera se mi to povedlo zase, že jsem opět překročil o jeden kilometr v hodině a dostal jsem stejný trest,“ popisuje Jan Veselý.

Pokuta a minuty navíc

Slovenský reprezentant na Rallye Dakar Ivan Jakeš už letos také platil za překročení rychlosti. „První den jsem měl na třicítce 31 kilometrů v hodině a 91 na devadesátce, a dali mi 100 Euro pokuty a 2 minuty penalizace. A určitě vím, že včera jsem překročil rychlost, ale to mi zase řekli, že jsem nepřekročil. Tak mi to měření rychlosti přijde nějaké divné. Myslím, že ani oni sami nevědí, jak to tedy je,“ říká Ivan Jakeš.

„Je to zajištěné tak, že se to načítá do GPSky, kterou vezeme s sebou, omezení rychlosti je ve speciálech oproti jiným ročníkům velké a vesnice se projíždějí pomalu. A udržet na motorce rychlost na jeden kilometr v hodině, je strašně složité. A jestli budeme dál platit pokuty, tak nám nezbudou peníze a nedostaneme se zpátky domů,“ směje se Jan Veselý.

autor: jař
Spustit audio