Dakarský deník 8 – sníh ovlivnil program rallye

7. leden 2012

Sníh přinutil pořadatele 34. ročníku rallye Dakar zrušit včerejší šestou etapu. Zimní počasí v horském průsmyku And se zkrátka postaralo o spoustu komplikací spojených nejen přímo se závodem.

Ať už se jezdila rallye Dakar v Africe, nebo teď v Jižní Americe, vždycky u ní platilo, že její účastníci musí být připraveni na náhlé změny. Například včera byl v plánu brzký přesun přes vysokohorský průsmyk svatého Františka z Argentiny do Chile, kde na soutěžící čekal start měřeného úseku. Jenže v Andách se noc předtím ženili čerti.

Ve výškách nad čtyři tisíce metrů napadl sníh a foukal vítr, takže místní úřady do odvolání na noc průsmyk uzavřely. Pořadatelé proto museli zareagovat – zrušili šestou etapu a naplánovali klidný denní přejezd hor.

Jako první jeli do bivaku v chilském Copiapu po cestě určené původně jen pro doprovodné vozy soutěžící. Až potom doprovodná auta a vozy pořadatelů. Tím pádem závodníci čekali dlouhé chvíle na asistenci a v bivaku nefungovala technika, která byla ještě na cestě. Například v novinářském stanu nebyla elektřina až do setmění. Takže při stříhání a psaní reportáží byli žurnalisti odkázáni jen na výdrž baterií svých počítačů.

V tu dobu závodníci v bivaku zabíjeli čas při čekání na týmovou podporu. A mezi nimi i jediný český motorkář na Dakaru 2012 Jan Veselý.

„Doprovodné vozy vyjely až jako poslední. My jsme dorazili už před třemi hodinami a stále čekáme. Nemáme se do čeho převléct a nemůžeme ani udělat servis na motorce. Pokud však dorazí do tmy, tak v tom nevidím velkou komplikaci. Motorka je v pořádku, takže stačí vyměnit olej a to by mělo stačit,“ říká Veselý.

Asistence nakonec dojely právě se setměním, což všichni přivítali s velkým oddechnutím.

autor: jař
Spustit audio