Děti vs doprava

31. srpen 2007

Už jen desítky hodin zbývají z letošních prázdnin. Rodiče sváží své rozdováděné ratolesti zpátky do měst. Děti si ale budou muset na školní život zase zvyknout. S tím souvisí i návrat do ulic našich měst. Jenže rušná třída není zelená louka a platí tu určitá pravidla. To si děti ale hned neuvědomí, a tak to bude na nás dospělých. Nejen na řidičích, ale i na rodičích.

Pro mnohé je samozřejmě pohodlnější, když si dítě dokáže dojít do školy a ze školy samo. Ale těžko lze určit, kdy tento okamžik nastane.

"Je to složitější, protože obecně je v zákoně stanoveno, že provozu se smí účastnit pouze ten, kdo v dostatečné míře ovládá pravidla a ví, jak se v provozu chovat. To platí i pro chodce a dítě chodce. Věk v tomto případě nehraje až tak důležitou roli, ale je to fakt, jestli je dítě znalé předpisů a ví, jak se má chovat. Je to tedy dost individuální," říká dopravní právník Jan Kněžínek.

Samozřejmě, mluvíme především o dětech na prvním stupni základní školy. Záleží také na tom, jak riziková je cesta do školy z hlediska provozu. Dítě vnímá úplně jinak než dospělý, má ztížený výhled, reaguje jinak na zvuky a pro zajímavost 4 úrazy z 10 jsou u dětí způsobeny při dopravní nehodě.

"Míra odpovědnosti se bude posuzovat individuálně. Může to být na řidiči, protože i na to zákon pamatuje - řidič musí dbát zvýšené opatrnosti právě vůči dětem. Může se také stát, že vznikne i odpovědnost rodičů, kteří dítě nechali bez dozoru a umožnili mu tak jít do provozu na pozemní komunikaci, i když nebylo dostatečně způsobilé."

A nemusí to být jenom rodiče.

"Podle občanského zákoníku platí, že společně s dítětem odpovídají ti, kteří nad ním měli vykonávat dohled, to znamená jeho zákonní zástupci. Budou to právě oni, kdo škodu zaplatí. Teoreticky to může být kdokoliv, kdo porušil nějakou právní povinnost - například i ten, komu bylo dítě svěřeno a on dopustil, že došlo k porušení právní povinnosti."

Svoji odpovědnost má i škola, kdy učitelka nebo vychovatelka nesmí bez výslovného, nejčastěji písemného, svolení pustit dítě domů samotné.

"Určitě ano, protože právě učitelé jsou ti, kdo mají v rámci školní docházky vykonávat dozor nad dětmi. I tady tato odpovědnost připadá do úvahy."

autor: pgj
Spustit audio